20 de curiozități despre Crăciun. Te vei uimi când vei afla aceste secrete!
Crăciunul este una dintre cele mai așteptate sărbători ale anului, plină de tradiții și obiceiuri. Dar cât de multe știm cu adevărat despre această sărbătoare? În continuare, veți descoperi 20 de curiozități despre Crăciun care vă vor surprinde și vă vor îmbogăți cunoștințele despre această perioadă magică a anului.
„Grinch” și „Home Alone” – filmele de Crăciun cele mai de succes
Un lucru interesant de știut este că cel mai de succes film de Crăciun din toate timpurile este „Grinch”, un film animat pe calculator lansat în 2018, care a adus încasări de 512.858.819 de dolari la nivel mondial. Pe locul doi în topul celor mai de succes filme de Crăciun se află „Home Alone,” clasicul film din 1990.
Crăciunul a fost interzis în trecut
În secolul al XVII-lea, Parlamentul englez a luat decizia de a interzice sărbătorirea Crăciunului în favoarea unei zile de post. Această interdicție a fost în vigoare pentru o perioadă, până când tradiția Crăciunului a fost redeschisă și a prins din nou viață.
Moș Crăciun și originile sale
Se spune că Moș Crăciun își are originile în Sfântul Nicolae din Mira, un călugăr turc din secolul al III-lea cunoscut pentru ajutorarea săracilor și bolnavilor. Imigranții olandezi au adus povestea acestui bărbat, pe care îl numeau „Sinter Klaas”, în New York, unde legenda lui a continuat și s-a dezvoltat în ceea ce astăzi cunoaștem ca Moș Crăciun.
„Jingle Bells” – prima melodie difuzată în spațiu
Un moment important în istoria muzicii de Crăciun este acela în care melodia „Jingle Bells” a fost difuzată pentru prima dată în spațiu. Acest lucru s-a întâmplat pe 16 decembrie 1965, în timpul zborului spațial Gemini 6A al NASA.
Data reală a nașterii lui Isus Christos
Deși Crăciunul sărbătorește nașterea lui Isus Christos, data reală a acestui eveniment este pierdută în istorie. În Biblie nu se menționează data de 25 decembrie, iar mulți istorici susțin că Isus s-ar fi născut, cel mai probabil, în primăvară.
Originile cadourilor de Crăciun
Tradiția dăruirii de cadouri de Crăciun are atât origini creștine, cât și păgâne. Deși creștinii cred că dăm cadouri pentru a imita darurile pe care cei Trei Magi le-au adus Pruncului Isus, această tradiție își are rădăcinile în sărbătoarea păgână Saturnalia, în care se ofereau daruri zeilor.
Tradiția pomilor de Crăciun
Tradiția pomilor de Crăciun are o istorie străveche, întorcându-ne până la vechii egipteni și romani. Aceștia decorează cu plante perene în timpul solstițiului de iarnă pentru a simboliza revenirea primăverii. Plantele perene amintesc oamenilor de toate plantele verzi care vor înflori odată cu revenirea soarelui.
Prințul Albert și tradiția bradului de Crăciun
Tradiția bradului de Crăciun este strâns legată de Prințul Albert al Germaniei, care a adus un brad pentru noua sa soție, Regina Victoria a Angliei. O ilustrație a cuplului în fața bradului de Crăciun a apărut pentru prima dată în Illustrated London News în 1848, popularizând astfel acest obicei.
Sfântul Nicolae și Moș Crăciun
Sfântul Nicolae este figura care a stat la baza apariției lui Moș Crăciun. În secolul al IV-lea, acest episcop creștin își dădea averea săracilor și salva femei din robie. În olandeză, numele său este Sinter Klaas, care s-a transformat ulterior în Santa Claus.
Implicarea Coca-Cola în imaginea lui Moș Crăciun
Înainte ca Coca-Cola să decidă să folosească imaginea lui Moș Crăciun în publicitate, acesta arăta diferit. În 1931, compania de băuturi a angajat un ilustrator numit Haddon Sundblom pentru a-l înfățișa pe Moș Crăciun într-o manieră veselă în reclamele de revistă.
Tradiția atârnării șosetelor
Obiceiul de a atârna șosetele la horn sau la coș a început din întâmplare. Legenda spune că într-un an, un bărbat văduv sărman nu avea destui bani pentru zestre pentru cele trei fiice ale sale. Generosul Moș Nicolae a aruncat o pungă de aur pe horn într-o noapte și aceasta a ajuns în șosetele proaspăt spălate pe care fetele le agățaseră la foc pentru a se usca.
Rudolph și strategia de marketing
Rudolph, celebrul ren cu nasul roșu, a apărut pentru prima dată în 1939, când magazinul Montgomery Ward a cerut unuia dintre copywriterii săi să creeze o poveste de Crăciun pentru copii. Această poveste a fost distribuită ca promoție și a avut un succes imens. Ulterior, s-a lansat și cântecul „Rudolph, renul cu nasul roșu”, iar în 1964 a fost realizat și un film adorabil despre insula jucăriilor nedorite.
„Silent Night” – cel mai înregistrat cântec de Crăciun
Unul dintre cele mai populare cântece de Crăciun este „Silent Night”, care este de fapt cel mai înregistrat cântec de Crăciun din istorie. De-a lungul timpului, acest cântec a avut peste 733 de versiuni diferite protejate prin drepturi de autor.
Decorarea de Crăciun și accidentele
În Statele Unite ale Americii, decorarea de Crăciun poate fi periculoasă. Aproximativ 14.700 de persoane ajung la urgențe în fiecare noiembrie și decembrie din cauza accidentelor care au loc în timpul decorării, ceea ce înseamnă aproximativ 240 de accidente pe zi. Cele mai comune accidente implicate în aceste situații sunt căderile, tăieturile și entorsele.
Moș Crăciun și codul său poștal canadian
În fiecare an, birourile poștale din întreaga lume primesc scrisori adresate lui Moș Crăciun. În Canada, unii angajați de la birourile poștale au început să răspundă la aceste scrisori, iar pentru a consolida acest program, a fost stabilit un cod poștal special pentru Moș Crăciun în cadrul Programului de Scriere a Scrisorilor către Moș Crăciun.
Originea termenului „Xmas”
Termenul „Xmas” este folosit frecvent în perioada sărbătorilor, dar puțini știu că acesta datează din anii 1500. Contrar credinței populare, „Xmas” nu are legătură cu încercarea de a scoate pe Hristos din Crăciun. Litera „X” reprezintă litera greacă „Chi”, care este prima literă a cuvântului „Christ”. Astfel, „Xmas” este o prescurtare a cuvântului „Christmas” care s-a folosit încă din secolul al IV-lea.
Articolul de mai sus prezintă 20 de curiozități despre Crăciun care vă vor uimi și vă vor oferi informații noi despre această sărbătoare magică. De la originile lui Moș Crăciun și tradițiile de Crăciun din trecut, până la succesele de box office ale filmelor de Crăciun și tradițiile moderne, aceste curiozități ne arată cât de bogată și diversă este istoria acestei sărbători. Indiferent de cât de multe știm despre Crăciun, întotdeauna există ceva nou de descoperit și de învățat.