8 motive surprinzătoare pentru care câinele tău nu poate opri să-și lingă botul. Ești curios să afli ce se întâmplă?
Fiecare dintre noi avem, sau am avut, acasă un animal de companie, și aici vorbim de câini. Dar te-ai întrebat vreodată de ce câinele tău se linge mereu pe bot? Dacă da, îți dăm noi 8 motive pentru care câinele tău se linge mereu pe bot. Citește mai departe și află ce se întâmplă cu patrupedul.
Te-ai întrebat de ce câinele tău se linge mereu pe bot?
Fie că este vorba de o dâră de salivă pe fața ta, fie că stai și te miri cum câinele tău linge plantele din jurul șemineului, câinilor le place să lingă. Totul!
Ni se pare drăgălaș și un semn de afecțiune
Probabil că acum vei putea răspunde singur la această întrebare. Cel mai probabil are legătură cu stresul. Alături de căscat, întoarcere, plimbare, salivare, comportament frenetic, ascundere și întoarcere a cozii, lingerea pe bot este un semnal de stres foarte frecvent la câini.
Este cel mai util atunci când urmărești interacțiunile cu oamenii sau cu alți câini
Mulți câini își vor linge botul dacă se simt inconfortabil în preajma unei persoane sau a unui câine nou. Ei nu vor lătra, nu vor răcni sau mârâi. Acest semnal este adesea ratat și, din păcate, ei învață că trebuie să fie mai zgomotos data viitoare. Gândește-te la acest lucru ca la o scară, în sensul că, dacă un semnal este ignorat, ei sar pe următoarea treaptă.
Câinii își ling botul după ce au mâncat sau au băut
Dar dacă câinele se linge pe bot și nu a mâncat nimic, va trebui să te uiți la ce se întâmplă în mediul lor, cu alte cuvinte, ceva îi stresează și fie asta, fie ei trebuie îndepărtați. Nu este la fel de simplu ca și cum câinele tău ar vrea doar să te sărute toată ziua. Există multe motive pentru care câinele te poate linge, pe el însuși sau lucruri din mediul înconjurător.
Află care sunt cele 8 motive pentru care câinele tău se linge mereu pe bot
Comportamentul de lins este absolut normal în anumite situații, cum ar fi lingerea resturilor de mâncare, îngrijirea sau ca formă de prim ajutor. Dar, în unele cazuri, acest comportament poate sugera alte probleme de fond.
1. Se simt neliniștiți
Lingerea buzelor este un răspuns instinctiv menit să ajute la reglarea temperaturii corporale a câinelui. Cortizolul crește tensiunea arterială și ritmul cardiac, ceea ce face ca simptome precum tensiunea musculară, tremuratul și respirația rapidă să fie mai probabile. Atunci când câinii își ling buzele în timp ce sunt stresați, ar putea încerca să amelioreze aceste simptome prin răcirea corpului sau prin calmarea creierului.
2. Sunt fericiți să te vadă, dacă se ling pe bot
Atunci când câinele tău își linge buzele ca răspuns la tine, acest lucru poate însemna câteva lucruri diferite. Lingerea ritmică și repetitivă a buzelor poate fi un semn că caninul tău este plictisit, fericit sau caută ceva de făcut.
3. Ca răspuns la un alt câine sau la tine
Nu puteți generaliza toate tipurile de lingere a buzelor la câini, dar de obicei este un semn că sunt iritați sau supărați. De exemplu, un nivel scăzut de lingere a buzelor în rândul câinilor adulți este, de obicei, un semnal de liniștire. Cu toate acestea, o lingere de buze de mare intensitate, cu buzele retrase înapoi în interiorul gurii, este o manifestare de enervare sau de furie.
4. Sunt deshidratate dacă se ling mereu pe bot
Procedând astfel, ele încearcă să își mărească conținutul de umiditate din gură. În plus, le servește ca o modalitate de a-și răcori limba, care poate deveni prea caldă atunci când este deshidratată. Lingerea buzelor, mai ales dacă este caldă, poate fi, de asemenea, un semn că ceva nu este în regulă cu organismul câinelui și ar trebui să fie diagnosticat de un medic veterinar cât mai curând posibil dacă prezintă unele dintre aceste simptome, împreună cu lingerea buzelor.
5. Câinele tău se linge mereu pe bot, are senzația de greață
Fac acest lucru pentru că este o modalitate de a se elibera de excesul de salivă, care este un semn că se simt grețoși. Aceasta ar putea fi problema, mai ales dacă, de asemenea, salivează și înghit. Dacă bănuiți că boala este problema, fiți atenți dacă mănâncă iarbă. S-ar putea să aibă o supărare la stomac și să vrea să își aline durerea mâncând iarbă.
6. Are probleme dentare dacă se linge mereu pe bot
Deși câinii nu au dinți ca oamenii, trebuie totuși să își păstreze dinții curați și fără acumulări de tartru. Cățeii care își ling buzele, mai ales după ce mănâncă sau beau, înseamnă că există prea multe bacterii pe suprafața dinților, ceea ce provoacă durere atunci când câinele mestecă. Acest lucru poate duce, de asemenea, la apariția cariilor dentare și a bolilor gingivale. Dacă observați că își linge frecvent buzele sau că zona din jurul gurii este roșie și sensibilă, contactați medicul veterinar pentru o programare pentru a verifica dacă are probleme orale.
7. Dacă câinele tău se linge mereu pe bot, este în suferință
Dacă câinele manifestă orice disconfort, cum ar fi salivarea sau lingerea buzelor mai mult decât de obicei, trebuie să-l duceți imediat la un medic veterinar. Acest lucru ar putea indica o afecțiune gravă, așa că este important să acționați rapid.
8. Câinele tău se linge mereu pe bot dacă are o criză parțială
O criză parțială este o tulburare electrică la nivelul creierului care uneori, deși nu întotdeauna, provoacă o scurtă pierdere a cunoștinței. Acestea determină câinele să își piardă conștientizarea împrejurimilor și sunt adesea însoțite de un comportament sau mișcări anormale. Câinele poate vedea, auzi, mirosi sau simți lucruri care nu sunt de fapt acolo sau poate percepe lucrurile într-un mod distorsionat. Acest lucru îi va face pe câini să încerce să lingă gustul crizei sau să vadă lucruri care nu sunt cu adevărat acolo. De asemenea, se vor linge singuri pentru a încerca să crească fluxul sanguin în zonele afectate, inclusiv botul, gâtul, picioarele sau spatele.
Concluzie
Câinii sunt creaturi incredibile care se bazează pe o gamă largă de semnale de limbaj corporal pentru a comunica. Actul de mișcare a limbii este una dintre aceste comunicări și poate fi folosit într-o varietate de situații.