Alertă maximă! România în prag de dezastru! Ce se întâmplă cu reactorul de la Cernavodă?
Cod roșu de vreme rea în România
Meteorologii ANM au emis un cod roșu de fenomene extreme pentru câteva teritorii din România în weekendul 17-19 noiembrie 2023. Frigul și zăpada au pus stăpânire pe aproape toată țara, iar vremea nu pare să se îmbunătățească în viitorul apropiat. Zona de litoral a județului Constanța și zona de litoral a județului Tulcea sunt cele mai afectate de intensificările de vânt puternice. Rafalele vor sufla cu viteze ce vor depăși 100 de kilometri pe oră.
Lista localităților afectate
Localitățile din județele Constanța și Tulcea care vor fi afectate de fenomenele meteo extreme includ Constanța, Năvodari, Ovidiu, Mihail Kogălniceanu, Eforie, Cumpăna, Valu lui Traian, Techirghiol, Tuzla, Lumina, Topraisar, 23 August, Agigea, Corbu, Limanu, Albești, Pecineaga, Istria, Săcele, Costinești, Mangalia, Jurilovca, Sulina, C.A. Rosetti și Sfântu Gheorghe.
Populația avertizată prin mesaje Ro-Alert
Locuitorii din teritoriile afectate au primit mesaje Ro-Alert prin care au fost avertizați să ia măsuri de protecție și să se adăpostească pe durata manifestării fenomenelor meteorologice extreme. Mesajele au fost trimise de reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). Unul dintre mesaje a avertizat populația asupra intensificărilor puternice ale vântului, care vor depăși 100 km/h. O altă avertizare a fost legată de cantitățile semnificative de apă acumulate în urma ploilor torențiale din zonă.
Reactorul de la Cernavodă decuplat automat
Reactorul 1 de la CEN Cernavodă, care asigură o parte semnificativă a necesarului de energie electrică al României, a fost decuplat automat din cauza rafalelor de vânt puternic. Nuclearelectrica a transmis că deconectarea automată a unității nu are impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului unității, populației și mediului înconjurător. Cu toate acestea, sunt necesare lucrări de remediere pentru a putea reporni reactorul.