Descoperă ce se ascunde în spatele punctului negru! Creierul tău va fi păcălit de această iluzie optică incredibilă!
Pentru unii genul acesta de teste pot reprezenta ceva banal, dar sunt puțini cei care reușesc să facă față atunci când dau de cea mai puternică iluzie optică din istorie. te provocăm să înerci să aflii ce vezi când priveşti punctul negru. Te avertizăm doar că îţi păcăleşte creierul cum nu ţi-ai închipuit.
Te provocăm la cea mai puternică iluzie optică din istorie
Din când în când se întâmplă să vedem lucruri care nu sunt acolo. Presupunem în mare parte că există o lume în afara câmpului nostru vizual obișnuit.
Descoperă aici: Iluzia optică a finalului de toamnă. Eşti un geniu dacă găseşti vulpea ascunsă printre frunze
Dacă este locuită sau nu, este cu siguranță discutabil, dar o stare psihologică curioasă numită ”Troxler’s Fading” sau „”Troxler’s Effect” (Efectul lui Troxler) poate explica o iluzie optică. De fapt, aceasta este cea mai puternică iluzie optică din istorie, spun specialiștii, iar noi te provocăm să vezi despre ce este vorba.
Pentru cei mai puțin familiarizați cu termenii, acest efect poartă numele medicului și filozofului elvețian Ignaz Paul Vital Troxler (1780-1866), care l-a descoperit în 1804. Este în esență un truc de percepție care descrie ce se întâmplă dacă îți fixezi privirea asupra unui singur punct din câmpul vizual.
Găsește soluția la: Iluzia optică a unui artist ucrainean pe care o rezolvă doar geniile. Găsești cele 4 femei din imagine?
Nici măcar nu trebuie să fie pentru o perioadă lungă de timp, doar 10 secunde ar fi suficiente. Acest lucru poate face ca imaginile și culorile să dispară din viziunea periferică.
Ce vezi când priveşti punctul negru?
În imaginea de mai jos, privește crucea neagră din centrul imaginii și petele din această iluzie vor dispărea în câteva secunde. Va rămâne un fundal gri și crucea, cu excepția cazului în care te numeri printre cei care vor vedea și o pată verde-albastră în mișcare. S-ar putea chiar să observi o grămadă de pete verzi atunci când îți îndepărtezi privirea după un timp.
Cercetările indică faptul că efectul este legat de modul în care neuronii importanți pentru perceperea stimulilor sunt adaptați de sistemul vizual.
Ai rezolvarea la: Exercițiu psihologic. Ce spune culoarea, animalul sau forma apei preferată despre personalitatea ta
Stimulii vor dispărea în cele din urmă din conștiința noastră, în timp ce mintea noastră va umple zonele în care se aflau cu informații de fundal, sau culoare.
O ”estompare senzorială” sau ”umplere” este legată de sacadări, acele mișcări involuntare ale ochilor care au loc chiar și atunci când privirea pare așezată. Dacă ne fixăm asupra unui punct, o imagine sau o scenă nemișcată ar dispărea din vedere în câteva secunde datorită ”adaptării neuronale locale a bastonașelor, conurilor și celulelor ganglionare din retină”, explică specialiștii.
Rezolvă rapid și: Iluzia optică pentru oamenii cu ochi de șoim. Găsești pisica ascunsă printre cactuși?
Deși studiile au arătat că efectul nu se produce doar la nivelul ochilor, ci parțial în creier, nu există încă o explicație definitivă pentru tot ceea ce este implicat în acest fenomen vizual neobișnuit.