Pensionarii, pregătiți-vă! Pensiile dispar în 2024? Descoperă ce se întâmplă după noile legi!
Noua lege a sistemului de pensii din România se află în Parlament, așteptându-se acordul comisiilor și ulterior votul din plen. Conform noilor reglementări, nu vor mai exista cinci tipuri de pensii, ca până acum, ci doar patru. Asta înseamnă că dispare o pensie din România în 2024. Citește mai departe și află ce se întâmplă după schimbările din legea pensiilor.
Prin noua lege dispare o pensie din România în 2024
Noul proiect legislativ, aflat deja în Parlament, va aduce multe schimbări în sistemul de pensii. Pe de-o parte vorbim de un nou sistem de calcul. Pe de altă parte, conform documentului, vor rămâne doar patru din cele cinci tipuri de pensii.
Află despre: Pensiile se vor majora în fiecare an în ianuarie. Anunțul Ministrului Muncii, ce se întâmplă și cu recalcularea pensiilor în 2024
La acest moment există cinci tipuri de pensii, și anume pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată cu penalizări, pensia anticipată fără penalizări, pensia de invaliditate şi pensia de urmaş. Cu alte cuvinte, prin aprobarea noilor norme, dispare o pensie din România în 2024.
În acest context cei care vor ieși la pensie vor beneficia doar de pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia de invaliditate şi pensia de urmaş.
Tipurile de pensii rămase și ce reprezintă
Noul cadru legal, așa cum spuneam, va stabilii care vor fi cele patru tipuri de pensii în care viitori angajați vor putea fi încadrați, iar aceste patru tipuri de pensii sunt, după cum urmează:
Pensia pentru limită de vârstă
Conform noului cadru legal, pensia pentru limita de vârstă va putea fi cerută de persoanele care îndeplinesc condițiile de vârstă standard pentru pensionare și stagiul minim de cotizare. Vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani pentru ambele sexe, începând din 2035.
Pensia anticipată cu penalizări
Odată eliminată pensia anticipată fără penalizări, noua pensie va fi acceptată doar cu penalizări. Pensia va fi posibilă cu cel mult 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare și va fi doar pentru persoanele care au cotizat peste stagiul complet prevăzut.
Pensia de invaliditate
Ca și până în prezent, va fi acordată persoanelor cu capacități de muncă afectate din diverse motive, fie legate de accidentele de muncă și bolile profesionale, fie de alte boli și accidente.
Pensia de urmaș
Conform cadrului legal, în ceea ce privește pensia de urmaș nu se schimbă cu mult normele de aplicare, conform avocatnet.ro. Ca și până acum, pensia de urmaș este acordată copiilor și soțului supraviețuitor al unui pensionar sau al unei persoane care îndeplinea condițiile pentru a primi o pensie. Soţul supravieţuitor va avea dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
Ce se întâmplă după schimbările din legea pensiilor
Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, se va trece la recalcularea pensiilor, deși în acest moment sunt recalculate mai multe dosare. Ulterior, în ceea ce privesc pensiile anticipate cu penalități, cei care vor dori să iasă la pensie mai devreme, vor fi nevoiți să achite sumele în funcție de noile bareme de calcul.
Legea se află în acest moment în comisiile din Parlament, și se așteaptă ca până la finalul acestei luni să fie votată, ulterior promulgată de președinte.