Descoperă secretele miraculoase ale Sfântului Spiridon pe 12 decembrie!
Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei, este sărbătorit în fiecare an pe 12 decembrie. Conform istoricilor, Sfântul Ierarh Spiridon s-a născut în jurul anului 270, în cetatea Aski din insula Cipru, și a fost păstor de oi. S-a căsătorit de tânăr și a avut o singură fiică, pe Irina. Sfântul Ierarh Spiridon și-a crescut copila singur, după ce soția lui a decedat la naștere. Din păcate, și fiica lui a murit la tinerețe, iar Sfântul Spiridon a trăit cu iubire față de Dumnezeu și a cheltuit toată averea pentru a îngriji oamenii bolnavi.
Sfântul Spiridon, prăznuit anual pe 12 decembrie
Cât a trăit, Spiridon a fost hirotonit episcop al cetății Trimitunda, aflată aproape de orașul Salamina și orașul Pafos, dar a continuat să meargă și cu oile la păscut. Din nefericire, în timpul persecuțiilor creștine, el a fost prins, la ordinul împăraților Maximian (286-305) și Galeriu (305-311), iar pentru credința sa în Hristos a fost mutilat cu cruzime.
I-a fost scos un ochi și tăiată pulpa de la piciorul stâng. A murit la vârsta de 78 de ani, pe 12 decembrie 348. A fost îngropat în Biserica Sfinţii Apostoli din Trimitunda. În anul 1453, Moaştele Sfântului Spiridon au fost duse în Serbia, dar mai apoi au fost mutate în insula Corfu din Grecia, unde se află și acum.
Mai este numit și „Sfântul călător”
Conform tradiţiei populare, Sfântul Spiridon se ridică uneori din racla sa pentru a-i ajuta pe oamenii care îl cheamă prin rugăciune, cu credinţă şi dragoste.
Pentru că aleargă prin toată lumea să îi ajute pe credincioşii aflaţi la ananghie, Sfântul îşi toceşte periodic încălţămintea, nişte papuci din mătase. Drept urmare, preoţii de la catedrala din Corfu îi schimbă în fiecare an îmbrăcămintea şi încălţămintea tocită, pe data de 12 decembrie.
Tradiții de Sfântul Spiridon
În ziua Sfântului Spiridon, credincioșii care au ales să țină postul Crăciunului, au dezlegare la pește pe 12 decembrie. În plus, creștinii țin cont de anumite tradiții și obiceiuri în această zi.
În toate bisericile din ţară se fac slujbe, iar la final se împarte agheazma, care e bună pentru bolile primejdioase. De Sfântul Spiridon, cizmarii și olarii dau petreceri prin care îl cinstesc.
De asemenea, pentru sănătatea întregii familii, pentru câştig şi pentru spor în casă, în ziua praznicului nu se prestează munci în gospodărie: nu se coase, nu se spală rufe şi gospodinele nu fac curăţenie.
Acatistul Sfântului Spiridon
„Apărătorului credinței dreptmăritorilor, Cuviosului Părintelui nostru Spiridon, să-i aducem din inimă mărturisiri mulțumitoare, toți care prin ale lui înțelepte învățături ne-am luminat cu credința și să-i cântăm: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni! Popoarele credincioșilor, cunoscând mulțimea minunilor tale, prin care ai rușinat pornirea ereticilor cea fără judecată asupra credinței noastre, cu umilință te laudă cu cântări ca acestea:
Bucură-te, ierarhul Mântuitorului Hristos;
Bucură-te, scăparea celor ce năzuiesc către tine;
Bucură-te, îndreptătorul credinței;
Bucură-te, ajutătorul celor necăjiți;
Bucură-te, că mintea păgânilor tu o întuneci;
Bucură-te, că și tu ai lucrat strălucirea credinței;
Bucură-te, că pe potrivnici vitejește i-ai gonit;
Bucură-te, cel ce pururea nouă te-ai arătat purtător de biruință;
Bucură-te, făclia care luminezi pe cei din întunericul păcatului;
Bucură-te, cel ce cu blândețe primești la tine pe cei care au greșit;
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni!”