În zilele noastre agricultura ecologică orientată către eliminarea produselor chimice și creșterea nivelului de protecție a consumatorilor, a devenit o cerință spre care se îndreaptă deja toate statele lumii. Și pentru că licoarea lui Bacchus este, fără doar şi poate, una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial, interesul pentru vinuri ecologice a crescut enorm.
După ce avansul tehnologiei și cel al chimiei, au oferit viticultorilor noi soluții pentru fiecare pas al procesului de producție, întoarcerea bruscă spre tradițional și natural marchează mai mult decât o modă. Este expresia unor filosofii de viață și a unor ideologii privind sustenabilitatea, a convingerilor nutriționale și chiar a unora religioase.
Astfel, alegerea vinului pe care îl consumi poate avea un impact semnificativ asupra mediului și sănătății tale. În acest sens, un vin ecologic, organic sau bio, a devenit o opțiune din ce în ce mai populară pentru pasionații de vin care doresc să se bucure în mod sustenabil de un gust unic.
Ce este vinul ecologic
Ca și în cazul legumelor și fructelor, obținute dintr-o agricultură reglementată de normele internaționale, fără îngrășăminte, pesticide, aceste vinuri ecologice, bio sau organice reprezintă același lucru.
Vinul ecologic este mult mai mult decât o etichetă. Este un concept cuprinzător și durabil pentru producția de vin ecologic, care ține cont atât de mediu, cât și de calitatea produsului final. Aici, utilizarea pesticidelor, fungicidelor și erbicidelor este în mod notabil absentă.
Procedurile agriculturii ecologice sunt respectate, ceea ce înseamnă că toate îngrășămintele trebuie să fie strict organice, de natură animală (bălegar), vegetală (resturi de plante), compost vegetal sau gunoi de grajd. Fertilizarea solului se mai poate face și prin rotirea culturilor. Pentru o rezistență cât mai bună, se preferă soiurile locale, care se adaptează cel mai ușor la climă și nu au nevoie de intervenții chimice pentru a rezista agenților patogeni și dăunătorilor. Sunt permise legările și lucrările care încurajează dezvoltarea armonioasă a plantei.
Rezultatul final este un vin ecologic fără urme artificiale, arătând cea mai mare considerație nu numai pentru terenul de unde provine, ci și pentru consumator. Mai mult, ca și alte vinuri non-organice, este bogat în polifenoli – molecule antioxidante benefice pentru organismul nostru – și promovează dezvoltarea rurală.
Pe scurt, aceste tipuri de vinuri ecologice sunt produse folosind practici agricole și de vinificație care minimizează impactul negativ asupra ecosistemului și promovează sănătatea solului și a oamenilor implicați în elaborarea lor. Sustenabilitatea este prezentă în toate etapele producției, de la cultivarea viței de vie până la procesul de îmbuteliere.
Cum să știi dacă un vin este organic
Într-un vin organic, fie că este roșu, alb sau roz, implementarea unor tehnici care respectă resursele naturale și mediul înconjurător este obligatorie. Acest lucru se referă la viticultură și la modul în care ne tratăm viile. Dar se referă și la întregul proces de producție ulterior în cramă.
În afară de îngrășămintele permise, întregul proces de semănare și recoltare este de obicei manual și, ca și în cazul altor vinuri, strugurii deteriorați sunt excluși în timpul recoltării.
Pentru cine are dubii, pe eticheta sticlei apar două sigle foarte recunoscute: sigla comunității autonome în care este realizată, reprezentată de un soare peste cer albastru și pământ, și linii diagonale verzi, și alta reprezentată de o frunză verde, simbolul oficial în UE. Ambele ajută consumatorii să identifice un produs de origine ecologică de cele care nu sunt.
Condiții de pentru vinuri ecologice
Cramele care doresc să producă vinuri ecologice trebuie să îndeplinească o serie de condiții, în afară de interdicțiile menționate privind agrotoxinele și substanțele chimice. În plus, în cramă sunt interzise concentrarea parțială prin rece sau desulfurare, tratamentul prin electrodializă, dezalcoolizarea parțială și utilizarea schimbătoarelor de cationi pentru tratarea vinului.
Strugurii recoltați întotdeauna fără drojdii sau bacterii modificate genetic și crescuți și depozitați separat de vinurile tradiționale, trebuie transportați în containere adecvate de calitate alimentară.
Pe scurt aceste vinuri ecologice ar trebui să îndeplinească următoarele cerințe:
- Agricultura ecologică – În timpul producției, metodele de cultivare ecologică sunt utilizate în locul substanțelor chimice sintetice. Aceasta înseamnă că nu sunt folosite pesticide, erbicide sau îngrășăminte chimice în podgorii. În schimb, biodiversitatea este încurajată, iar compostul și alte materiale organice sunt folosite pentru a menține sănătatea solului.
- Respect pentru natură – Producătorii de vin ecologic se străduiesc să lucreze în armonie cu natura. Aceasta poate include conservarea biodiversității, protejarea resurselor de apă și reducerea amprentei de carbon a producției.
- Intervenție minimă în cramă – În vinificarea vinului organic, intervenția în procesul de fermentație și învechire este, de asemenea, redusă la minimum. Se folosesc drojdii naturale în locul celor comerciale, iar utilizarea excesivă a sulfiților este evitată, rezultând adesea vinuri mai pure și mai autentice.
Vinuri organice versus alte vinuri
O caracteristică comună, și în același timp o diferență, este existența sulfiților. Aceștia sunt prezenți în vinurile tradiționale și, de asemenea, acesta este singurul adaos permis, în unele vinuri ecologice, deși întotdeauna în concentrații mai mici decât în vinurile convenționale.
Nu același lucru este valabil și pentru vinurile „naturale”. În acestea, intervenția umană este complet absentă, adică nu există o corecție a zaharurilor, acidității, culorii sau procentului de alcool.
În ceea ce privește vinurile biodinamice, acestea sunt în esență vinuri ecologice care merg cu un pas mai departe, cultivarea lor fiind ghidată de factori precum fazele lunare.
Pentru a deosebi vinul ecologic de celelalte tipuri de vin, poți căuta următoarele indicii:
- Eticheta – Vinurile ecologice au, de obicei, o etichetă care indică faptul că sunt certificate ecologic.
- Ingrediente – Vinurile ecologice au, în general, un număr mai mic de aditivi și conservanți.
- Producător – Informează-te despre producător, multe crame care produc vinuri ecologice promovează metodele lor de cultivare și procesare. Încrederea în producător va juca un rol extrem de important.
- Gust și aromă – Vinurile ecologice pot avea un corp mai complex și mai autentic, datorită modului în care sunt cultivați strugurii.
Dacă ești pasionat de vinuri și de un stil de viață sănătos, un vin ecologic poate fi o alegere excelentă! VinMag.ro promovează vinurile bune, o gama diversă de sortimente provenite din renumite crame românești sau internaționale.