A tăiat un porc în curte și a primit amendă de 6.000 lei! Vezi cum a încălcat legea fără să își dea seama!
Inspectorii de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au amendat un român cu o sumă nu mai mică de 6 mii de lei, după ce a tăiat un porc în propria lui ogradă. Care a fost greșeala ce l-a costat atât de scump. Ce stabilește legea în România privind aceste animale.
Român amendat de DSVSA cu 6 mii de lei
Mulți români obișnuiesc să organizeze în această perioadă a anului, înainte de venirea sărbătorilor, tăierea porcului. Este unul dintre cele mai comune animale pe care le dețin sătenii în curți. În ultima perioadă, legea din România s-a modificat și stabilește noi prevederi privind creșterea acestor animale.
Un român din Satu Mare (persoană fizică, nu juridică) a fost amendat cu o sumă de 6 mii de lei, după ce a tăiat în propria lui ogradă un porc. Nu s-a gândit nicio secundă că, recurgând la acest gest, ar putea să se aleagă cu o sancțiune atât de mare din partea inspectorilor DSVSA.
Motivul pentru care a fost sancționat financiar
Inspectorii DSVSA i-au aplicat unui român o amendă contravențională în valoare de 6 mii de lei, pentru că a tăiat un porc în propria lui curte, fără să anunțe în prealabil medicul veterinar concesionar sau medicul veterinar oficial despre decizia pe care a luat-o, așa cum stabilește legea.
Nu este, cu siguranță, singurul caz de acest fel, mai ales în contextul în care se apropie sărbătorile de iarnă. În Chereușa, Hodod și Giurtelecul Hododului, reprezentanții a trei exploatații non profesionale au primit avertismente de la DSVSA, din cauză că au cumpărat animale fără documente sanitare veterinare.
Ce stabilește legea în România cu privire la porci
Legea din România privind creșterea porcilor în propria ogradă a stârnit nenumărate nemulțumiri în spațiul public. Potrivit cadrului normativ stabilit de politicieni, persoanele fizice din exploatațiile non-comerciale de subzistență, înregistrate în SNIIA, pot crește maximum 5 porci.
În cazul prezentat anterior, românii pot folosi carnea și produsele din carne doar pentru consumul în propria gospodărie. Produsele nu au voie să fie comercializate, potrivit legii.
Câți porci poți crește în curte în anul 2023
Persoanele fizice, neînregistrate la ORC, din cadrul exploatațiilor comerciale de tip familial, înregistrate în SNIIA și autorizate sanitar – veterinar, vor putea crește o scroafă însănătoșită artificial și produși acesteia sau maximum 15 porci la îngrășat pe an, mai arată noua lege.
Carnea și produsele pe bază de carne, în acest caz, pot fi consumate în propria gospodărie, dar și pentru comercializare la nivel județean, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare.