Află secretul gospodinelor din Moldova: 10 minute peste bolul cu scovergi!
Scovergi, ca pe vremea copilăriei
Pentru cei care au crescut la țară, acest preparat nu mai este o necunoscută, bunicile noastre pregătindu-le după o rețetă bine știută doar de ele.
Sunt simplu de făcut, și nu necesită un efort prea mare, dar, pe cât de simplu de făcut sunt, pe atât de delicioase. Cunoscute și sub numele de langoși ungurești, scovergile sunt făcute din drojdie, apă, sare și făină. Așadar, hai să vedem care este rețeta pentru acest preparat extrem de simplu și ce să pui 10 minute peste bolul în care faci scovergi.
Rețeta simplă ca la bunica acasă
În primul rând, avem nevoie de ingrediente, iar acestea sunt, după cum urmează:
1 lingură zahăr;
1 linguriţă drojdie uscată;
1/2 cană apă caldă:
1/2 linguriţă sare;
300 grame făină;
ulei pentru prăjit;
smântână (opţional);
brânză feta (opţional);
dulceață (optional).
Se dizolvă drojdia proaspătă în apa călduță. Dacă folosiți drojdie instantanee uscată, amestecați-o cu făina. Amestecați făina, sarea și zahărul într-un castron mare.
Adăugați apa cu drojdie la făină, adăugați uleiul și amestecați bine cu o lingură de lemn. Când aluatul este bine amestecat, începeți să îl frământați până când aluatul este neted și nu se mai lipește de castron.
Puteți face aluatul și într-un mixer vertical. Puneți făina, sarea și zahărul în mixer, adăugați apa cu drojdie și frământați timp de aproximativ 2-3 minute, până când aluatul este neted și nu se mai lipește de pereții mașinii.
Se transferă aluatul într-un castron, se acoperă cu un prosop curat și se lasă să crească într-un loc cald până când își dublează volumul, aproximativ 40 de minute într-o bucătărie caldă. Verificați și mai lăsați puțin dacă este necesar.
Așezați aluatul crescut pe suprafața de lucru foarte ușor unsă cu ulei. Se frământă scurt și se împarte aluatul în 8 părți egale. Formați 8 bile. Luați o bilă și, cu mâinile ușor unse cu ulei, începeți să o presați și să o întindeți pe suprafața de lucru pentru a forma un cerc de aproximativ 15 cm/ 6 inci. Nu veți avea nevoie de un ac de rulou, apăsați aluatul cu mâinile și degetele.
Acum vine acel moment al secretului gospodinelor, și anume ce să pui 10 minute peste bolul în care faci scovergi.
După ce le-ai prăjit în ulei, și le-ai așezat în bol, secretul este să torni imediat zahăr și smântână, brânză feta sau dulceață, și ai să descoperi un cu totul alt gust al acestui preparat delicios. Poftă bună!