HVAC este acronimul de la heat, ventilation and air conditioning, iar in traducere : incalzire, ventilatie si aer conditionat. Aceste sisteme sunt responsabile cu asigurarea confortului termic, asigura incalzirea si racirea cladirilor comerciale sau rezidentiale. Contribuie de asemenea, la mentinerea unei calitati optime a aerului in spatiile inchise.
Aceste sisteme controleaza temperatura, umiditatea si circulatia aerului cu scopul de a obtine un mediu optim. Eficienta si intretinerea sistemelor HVAC este esentiala pentru crearea unui ambient placut, indiferent de anotimp. Sistemele acestea sunt folosite in diferite surse de energie, poate fi vorba despre gaz natural, combustibil sau electricitate.
Pentru functionarea optima acestea au nevoie de diferite componente. Rolul fiecareia este esential in asigurarea confortului termic, acestea sunt indispensabile, indiferent de categoria sistemului din care fac parte. Spre exemplu, exista grila aerisire, componenta a sistemelor de ventilatie care permite circulatia aerului in incaperi.
Iata cum functioneaza aceste sisteme HVAC
Componenta de aer conditionat este responsabila cu racirea aerului interior. Necesara pentru functionarea perfecta a acestei componente este o masca aer conditionat exterior. Masca poate reduce inclusiv zgomotul produs de unitatea exterioara. Aceasta piesa contribuie la protejarea sistemului si componentelor de :
- Intemperii : zapada, ploaie
- Elemente exterioare
- Coroziune
Aceasta componenta este aproape vitala in perioadele si in zonele predispuse caniculei. Elementele componente asigura functionarea eficienta a sistemului, fiecare dintre acestea are un rol bine stabilit. Unul dintre exemple este furtun condens aer conditionat. Acesta foloseste la evacurea apei condensate pe care o genereaza unitatea de aer conditionat.
Sistemele de aer conditionat au multiple utilitati, controleaza temperatura, umiditatea si calitatea aerului. Indiferent de necesitatile unei incaperi, o unitate de aer conditionat poate fi folositoare. Ele pot fi de mai multe tipuri si configuratii :
- Sisteme centrale
- Unitati de perete
- Sisteme cu conducte
- Sisteme fara conducte
Sistemele HVAC si componentele sale
Asa cum spuneam, sistemele au si alte componente, pe langa cea de aer conditionat. Componenta de incalzire (heat) este cea care asigura un nivel termic confortabil pe tot parcursul anului, chiar si pentru temperaturile cele mai scazute. Pot fi regasite in cladirile de birouri, in restaurante sau spatii comerciale, chiar si in sere, fabrici si bineinteles, locuinte.
Incalzirea se realizeaza fie local, fie cu ajutorul unui sistem centralizat. Sursele de caldura pot varia, exista variantele :
Surse de caldura | Cum functioneaza |
Energia solara | Captata de panourile solare termice |
Agentul termic | Apa fierbinte de la sistemele de termoficare |
Curentul electric | Incalzirea radiatoarelor electrice |
Mediul ambiant (solul) | Incalzirea cu pompele de caldura |
Arderea combustibililor | Solizi, lichizi sau gazosi |
Eficienta si functionalitatea sistemului de caldura sunt influentate de o multitudine de aspecte de care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem una dintre componentele sale. Acestea pot fi legate de tipul si calitatea lor, designul si modul de operare. E necesar sa avem un sistem de caldura perfect functional.
Componenta de ventilatie se ingrijeste de sanatatea ta
In zilele actuale, tot mai multe persoane se confrunta cu probleme de sanatate. Putem observa cu usurinta ca aerul este din ce in ce mai poluat, prin urmare, nu putem neglija aspectul acesta. Aceasta componenta se asigura ca aduce aer proaspat din exterior si in acelasi timp elimina aerul viciat din interior.
Ventilatia potrivita este deosebit de importanta pentru a asigura un mediu interior sanatos si confortabil. Cu un sistem de ventilatie adecvat poti preveni acumularea de umiditate si inclusiv de poluanti in spatiul interior. Componentele sistemului garanteaza un aport suficient de aer proaspat in fiecare incapere din locuinta ta.
Ventilatia este si ea de mai multe feluri. Poate fi mecanica, aceasta este solutia cea mai buna pentru ca poate fi folosita pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp si de conditiile exterioare. Pe cand ventilatia naturala este mai avantajoasa din punct de vedere economic si al faptului ca transporta aer curat fara ventilatoare.
Preocupa-te sa ai sistemele HVAC functionale
Asa cum am vazut, fie ca vorbim despre componenta de caldura, cea de ventilatie sau de aer conditionat, sistemele HVAC sunt indispensabile in orice locuinta. Asigura-te ca fiecare dintre acestea sunt in stare perfecta de functionare indiferent de anotimp. De asemenea, calitatea elementelor este un aspect care nu trebuie neglijat.
Sistemele HVAC contribuie la mentinerea sanatatii tale si a familiei tale. Atat componenta de incalzire, indispensabila pentru vremea rece sau cea de aer conditionat esentiala in anotimpul cald, sunt necesare in casa ta. Poti mentine temperatura potrivita si calitatea optima a aerului atunci cand folosesti inteligent aceste componente.
Preocupa-te ca sistemele sa functioneze perfect in fiecare dintre camerele in care iti desfasori activitatea. Sanatatea ta si a familiei tale este pe primul loc. Poti de asemenea, sa creezi un ambient placut si o atmosfera perfecta indiferent de anotimp, atunci cand ai temperatura potrivita.