Aparatele care te înșală! Descoperă cum să plătești mai puțin la curent
Aparatele care consumă curent când sunt oprite
În încercarea de a găsi modalități noi de economisire a energiei, multe persoane au adoptat obiceiul de a stinge luminile și de a opri aparatele atunci când nu sunt în uz. Este o strategie excelentă. Dar știi care sunt aparatele care consumă curent când sunt oprite? Ei bine, acestea ar trebui trase mereu din priză dacă vrei să economisești bani la factura de electricitate.
Da, aparatele tot consumă electricitate chiar și atunci când crezi că sunt oprite. Chiar dacă un aparat este oprit, tot folosește o mică cantitate de energie dacă este conectat la priză. Acest fenomen este cunoscut sub numele de „putere fantomă” sau „putere de stand-by” și apare atunci când dispozitivele electrice sunt conectate și nu ajung la o stare completă de oprire. Această mică cantitate de energie se poate acumula în timp, mai ales dacă nu ești conștient că se întâmplă. Din fericire, există modalități de a reduce puterea de stand-by și de a ajuta la reducerea facturii tale de energie pe termen lung.
Aparatele care consumă curent când sunt oprite
Oprirea aparatelor nu este întotdeauna suficientă. Multe aparate moderne continuă să consume electricitate atât timp cât sunt conectate, chiar și atunci când sunt oprite. Aceste șase aparate sunt printre cele mai mari vinovate:
1. Televizorul. Dacă ai un televizor modern cu iluminare LED, vei consuma mult mai puțină energie decât ai face cu un model mai vechi. Cu toate acestea, chiar și atunci când este oprit, televizoarele moderne continuă să consume electricitate. Asigură-te că le deconectezi sau achiziționează un protector de supratensiune pentru a opri fluxul de electricitate.
2. Computerele. Dacă lași calculatorul sau laptopul conectat pentru a se încărca peste noapte, ai putea risipi o cantitate semnificativă de electricitate. Chiar și atunci când este oprit, cablul de alimentare va continua să consume energie.
3. Telefoanele. Similar, lăsarea telefonului la încărcat peste noapte nu este o idee bună. Chiar și atunci când este complet încărcat, telefonul va continua să consume electricitate și să-ți mărească factura de energie.
4. Sistemele audio. Aproape orice tip de echipament stereo pe care îl ai va consuma electricitate atât timp cât este conectat, chiar și atunci când nu este în uz.
5. Cuptoare cu microunde și cafetiere. Deși nu consumă mult, aceste aparate de bucătărie utilizează electricitate pentru afișajul digital, chiar și atunci când nu sunt în uz.
6. Lampi tradiționale. Dacă ai o lampă conectată la priză, aceasta consumă electricitate suplimentară atunci când luminile sunt stinse.
Dacă le tragi din priză constant după ce le folosești, acest mic truc te va ajuta să economisești la factura de curent, pe termen lung.
Câtă energie consumă puterea de stand-by?
Puterea de stand-by poate reprezenta până la 10% din consumul total de energie al casei tale, deci este important să fii conștient de ea. Reducerea cantității de energie folosite într-o locuință este esențială pentru a scădea facturile de utilități și pentru a ne aduce contribuția pentru protejarea mediului. Din fericire, există soluții simple pentru reducerea consumului de putere de stand-by. Folosirea unui prelungitor cu comutator integrat face întreruperea curentului rapidă și convenabilă, astfel încât să nu lași ceva conectat din greșeală. Reducerea puterii de stand-by este o modalitate excelentă de a contribui la reducerea amprentei tale de carbon și, în același timp, să economisești bani.