Cozonacul cu Fanta: Secretul pufosului desert de post! Fără lapte sau unt, te va lăsa fără cuvinte!
Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar gospodinele încep deja să se gândească la preparatele pe care le vor pregăti în această perioadă. Playtech Știri vine în ajutorul lor cu o rețetă delicioasă de cozonac cu Fanta, perfectă pentru perioada de post. Acest desert pufos și aromat nu conține lapte sau unt, dar cu siguranță te va lăsa fără cuvinte. Descoperă mai jos ingredientele necesare și modul de preparare al acestui desert delicios.
Ingrediente necesare pentru aluat:
– 450 grame făină
– 250 mililitri Fanta de portocale
– 50 mililitri ulei de floarea-soarelui
– 60 grame zahăr
– 25 grame drojdie
– 1 praf de sare
– coajă rasă de lămâie
– 1 linguriță zahăr pudră cu păstăi de vanilie
– 1 lingură coajă de portocală confiată
Ingrediente necesare pentru umplutură:
– 1 castronel nucă măcinată
– 2-3 linguri zahăr
– 1 lingură cacao
– 1/2 cană apă fierbinte sau lapte de soia
– 1 linguriță esență de rom
– 2 bucăți rahat
Cum să prepari aluatul pentru cozonac:
1. Se pune Fanta de portocale într-un ibric și se încălzește pe aragaz, la flacără mică.
2. Între timp, se freacă drojdia cu o lingură de zahăr.
3. Se cerne făina într-un bol încăpător și se adaugă praf de sare, drojdia frecată, zahărul, coaja rasă de lămâie și zahărul pudră.
4. Se amestecă toate ingredientele până devin omogene.
5. Se adaugă treptat Fanta încălzită în aluatul amestecat cu celelalte ingrediente.
6. Se adaugă și uleiul de floarea-soarelui, treptat, în compoziție.
7. Se frământă ingredientele până se obține un aluat elastic și ușor de modelat.
8. La final, se adaugă coaja de portocală confiată și se amestecă bine în aluat.
9. Aluatul se acoperă cu un prosop și se lasă la crescut timp de 1 oră.
Compoziția pe bază de nucă pentru umplutură:
1. Se pune nucă măcinată într-un vas de bucătărie.
2. Treptat, se adaugă apă fierbinte în nucă și se amestecă până se obține o pastă.
3. Se adaugă în pastă cacao, zahărul și esența de rom.
4. Se amestecă toate ingredientele până se obține o compoziție omogenizată.
5. Compoziția se lasă la răcit, la temperatura camerei.
Cum să prepari cozonacul cu Fanta, de post:
1. Se presară puțină făină pe masa de lucru și se pune aluatul dospit.
2. Aluatul se împarte în două părți egale.
3. Prima parte de aluat se întinde într-o foaie și se unge cu jumătate din umplutură.
4. În umplutură se adaugă cubulețe de rahat, apoi se rulează foaia de aluat.
5. Pașii 3 și 4 se repetă și pentru cealaltă jumătate de aluat.
6. Cele două suluri de aluat se împletesc în funcție de preferințe.
7. Tava se tapetează cu hârtie de copt, iar cozonacul se așează deasupra.
8. Cozonacul se lasă în tavă, la crescut, timp de 15-20 de minute, pe aragaz.
9. Cuptorul se preîncălzește la o temperatură potrivită, apoi se introduce cozonacul pentru a fi copt.
După ce cozonacul s-a copt, se unge cu un amestec preparat din apă, zahăr și puțin ulei de floarea-soarelui, pentru a fi mai savuros. La final, cozonacul se acoperă cu un prosop curat pentru a se menține moale. Cu siguranță, toată lumea se va ridica mulțumită de la masă. Poftă bună!