Curs valutar BNR, 14 noiembrie 2023: Uite cât de mult au explodat euro și dolarul!
Banca Națională a României (BNR) emite marți, 14 noiembrie 2023, cursul valutar pentru principalele monede utilizate la nivel internațional. La ora 13:00, datele privind cursul de schimb al zilei vor fi actualizate și publicate pe site-ul instituției. Ce valori au atins euro, dolarul și alte valute.
Curs valutar BNR, 14 noiembrie 2023
În fiecare zi lucrătoare, Banca Națională a României (BNR) actualizează valoarea valutelor utilizate la nivel internațional. La ora 13:00, reprezentanții instituției bancare oferă spre publicare raportul cu cursul de schimb al principalelor monede, printre care și euro, și dolarul.
Datele actualizate marți, 14 noiembrie 2023, dezvăluie modul de evoluție al principalelor monede. Moneda euro a prezentat în ziua anterioară variație pozitivă, în timp ce dolarul a scăzut în valoare. Un euro a prezentat, luni, un preț de 4,9703 lei, iar dolarul o valoare de 4,6473 lei.
Ce se întâmplă cu rubla rusească
Evoluția cursului valutar este foarte importantă și în contextul războiului ruso-ucrainean. Marți, 14 noiembrie 2023, rubla rusească a atins cea mai ridicată valoare din ultimele trei luni jumătate în comparație cu dolarul, potrivit agenției de presă Reuters.
Valoarea rublei rusești a fost susținută de vânzările de valută ale exportatorilor, de ratele ridicate ale dobânzilor și de prețul petrolului. Plățile de impozite de la sfârșitul lunii îi determină pe exportatori să convertească veniturile valutare pentru a plăti obligațiile interne.
Rubla rusească a evoluat pozitiv în ultima perioadă datorită unui decret prezidențial, prin care s-a impus ca unii exportatori să convertească o parte semnificativă din veniturile valutare.
Cele mai recente date economice din UE
Între timp, Comisia Europeană a publicat un raport în care a analizat evoluția ratei inflației în blocul comunitar. Rata anuală a inflației în zona euro a fost de 4,3% în septembrie 2023, în scădere de la 5,2%, cât s-a raportat în august. Cu un an mai devreme, rata inflației a fost de 9,9%.
Inflația anuală a Uniunii Europene a fost de 4,9% în septembrie 2023, în scădere de la 5,9% în august. Un an mai devreme, rata inflației era de 10,9%, potrivit Eurostat, biroul de statistică al UE.
Cea mai mică VS cea mai mare rată a inflației
Cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost înregistrate în Olanda (-0,3%), Danemarca (0,6%) și Belgia (0,7%). Cele mai mari rate anuale ale inflației au fost înregistrate în Ungaria (12,2%), România (9,2%) și Slovacia (9,0%).
Te-ar putea interesa și: Avertismentul BNR despre rata inflației, se întâmplă din 2024. Consecințele creșterii taxelor și impozitelor în România
În comparație cu luna august, inflația anuală a scăzut în douăzeci și unu de state membre, a rămas stabilă într-unul și a crescut în cinci alte țări.