Descoperă misterele Sfântului Nicolae! Ce povestiri ascunse despre aducătorul de daruri de pe 6 decembrie?
Ziua de 6 decembrie este una specială pentru români, deoarece este sărbătorit Sfântul Nicolae. Cu toate că mulți cunosc această sărbătoare și obiceiurile asociate ei, puțini știu cu adevărat cine a fost Sfântul Nicolae și ce povestiri ascunse se ascund în spatele acestui aducător de daruri.
Cine a fost Sfântul Nicolae
Sfântul Nicolae este un sfânt venerat pentru generozitatea sa extremă față de copii și este considerat ocrotitorul lor. El era de origine greacă și s-a născut în satul Patara în timpul celui de-al treilea secol. A trăit cea mai mare parte a vieții sale în orașul Mira, ambele localități făcând parte din Licia, în Turcia de astăzi.
Numele său, „Nicholas”, înseamnă „victoria poporului” în greacă. El a devenit episcop al Mirei la vârsta de doar 30 de ani și a fost cunoscut drept „episcopul băiat”. În acea perioadă, creștinii erau persecutați de romani, iar Sfântul Nicolae a trăit închis timp de șapte ani de către împăratul Diocletian. A fost eliberat abia în momentul în care împăratul Constantin a emis Edictul de la Milano în anul 313.
Sfântul Nicolae a participat la primul Conciliu de la Niceea în anul 325 și a jucat un rol important în stabilirea dogmei creștine. El a fost venerat pentru faptele sale de milostenie și generozitate, iar legenda spune că a ajutat trei fete sărace care erau pe cale să fie vândute ca roabe de către părinții lor. Sfântul Nicolae le-a aruncat săculeți de aur prin fereastra lor timp de trei nopți consecutive, salvându-le astfel de această soartă crudă.
De-a lungul vieții sale, Sfântul Nicolae a făcut multe fapte miraculoase, printre care se numără și readucerea la viață a trei copii care fuseseră tăiați de un măcelar pentru a fi vânduți ca șuncă. Există și înregistrări despre intervenția sa în cazul a trei bărbați nevinovați condamnați la moarte de către un magistrat corupt din cauza unei mite.
Locul de odihnă al Sfântului Nicolae se află în Italia, în orașul Bari. Rămășițele sale au fost îngropate acolo și s-a construit un altar în cinstea lui. Cu toate acestea, oamenii au furat ulterior oasele sale, iar acum acestea se află în biserica Sfântul Nicolae de pe Lido, Veneția. Sfântul Nicolae a murit la vârsta de 73 de ani pe data de 3 decembrie 343.
Cum sărbătoresc alte țări ziua de 6 decembrie
Ziua de 6 decembrie este sărbătorită în mod diferit în diverse țări din întreaga lume. Iată câteva dintre tradițiile asociate acestei sărbători în alte țări:
Olanda: Olandezii sărbătoresc ziua Sfântului Nicolae în mod special. Copiii își lasă ghetele în fața ușii și primec cadouri și dulciuri în ele.
Franța: În Evul Mediu, surorile franceze au fost inspirate de Sfântul Nicolae să ofere cadouri anonime în timpul nopții. Această tradiție continuă și astăzi, iar când familiile descoperă cadourile, surorile răspund că au fost oferite de Sfântul Nicolae.
Europa de Est: În Europa de Est, copiii își lasă pantofii lângă pervaz în seara de 5 decembrie și speră să se trezească cu pantofii plini de cadouri.
Italia: În Italia, ziua de 6 decembrie este marcată printr-un ritual numit „Rito delle nubili”, în care femeile necăsătorite își doresc să găsească un soț. Totodată, în unele provincii italiene are loc un târg numit „Fiera di San Nicolo”, unde se oferă cadouri copiilor.
Malta și Portugalia: În Malta, ziua Sfântului Nicolae este sărbătorită în ultima duminică a lunii iunie, în timp ce în Portugalia sunt organizate festivități între 29 noiembrie și 7 decembrie.
Țările slave: Țările slave sărbătoresc ziua Sfântului Nicolae în data de 19 decembrie prin postul de produse animale și lactate.
America de Nord și Regatul Unit: În America de Nord, monede de ciocolată sunt puse în ciorapii de Crăciun ai copiilor, simbolizând monedele de aur pe care Sfântul Nicolae le oferea. În Regatul Unit, Sfântul Nicolae este cunoscut sub numele de „Father Christmas”.
Legendele legate de Moș Nicolae
Sfântul Nicolae este înconjurat de numeroase legende și povești miraculoase. Legenda cea mai cunoscută este cea în care a ajutat trei fete sărace aruncând săculeți de aur prin fereastra lor pentru a le salva de la sclavie.
Există și alte legende care îl prezintă pe Sfântul Nicolae ca pe un salvator al celor nevoiași și al copiilor. El a intervenit în diferite situații dificile, salvând oameni nevinovați de la execuție și oferind ajutor celor nevoiași.
În concluzie, Sfântul Nicolae este un sfânt venerat pentru generozitatea sa extremă față de copii și pentru faptele sale miraculoase. Ziua de 6 decembrie este sărbătorită în mod diferit în întreaga lume, iar tradițiile asociate acestei sărbători variază de la țară la țară. Indiferent de modul în care este sărbătorită, Sfântul Nicolae rămâne un simbol al generozității și iubirii față de cei nevoiași.