Descoperă orașele cu cele mai mici chirii din România! Ești curios să vezi cât de ieftin este traiul comparativ cu București?
Prețurile chiriilor din București au explodat
În București, traiul s-a scumpit, iar asta o resimt în special cei care stau în chirie. O analiză a site-ului imobiliare.ro a arătat tendința de creștere a prețurilor chiriilor. De exemplu, garsonierele s-au scumpit cu 10% în luna septembrie a anului curent, față de începutul anului. Proprietarii cer, în medie, 480 de euro pentru un apartament de două camere, o creștere de 18% față de începutul anului. Dar Bucureștiul nu e singurul oraș în care chiriile s-au scumpit. Clujul este orașul cu cele mai mari majorări de prețuri la chirii. Totodată, Constanța a înregistrat creșteri enorme. Proprietarii au scumpit chiriile cu aproximativ 23% la apartamentele cu două și trei camere.
Orașele din România cu cele mai mici chirii
Nu toate orașele au înregistrat creșteri ale chiriilor. De exemplu, în 2023, Timișoara este orașul cu cele mai ieftine chirii din România, la polul opus față de Cluj și București. O statistică realizată de imobiliare.ro arată că în Timișoara, oamenii plătesc cel mai puțin pentru chirie, mai exact 220 de euro pentru o garsonieră și 350 de euro pentru un apartament cu două camere. Iar pentru un apartament de trei camere, chiria este de 400 de euro pe lună. Spre deosebire, în București sau Cluj, un apartament cu două sau trei camere ajung de la 450 de euro la 750 de euro și mai mult. Și Brașovul este un oraș în care chiriile sunt mici. Pentru o garsonieră, chiria este de 270 de euro pe lună, un apartament de două camere se închiriază cu 400 de euro, iar cu trei camere în jur de 530 de euro.
Scumpiri masive la începutul anului
Finalul anului 2023 și începutul anului 2024 vin cu scumpiri masive pentru români. Inflația va fi în creștere, mai ales în primul trimestru, a avertizat guvernatorul Băncii Naționale. Acest lucru se întâmplă din cauza taxelor noi și impozitelor majorate care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024. De la 1 ianuarie 2024, românii vor trebui să plătească mai mult pentru combustibil, tutun, alcool, băuturi cu zahăr. De exemplu, benzina, motorina și GPL sunt vizate de acciza care se va actualiza cu rata inflației, care are o medie de 14%. În acest sens, prețul la carburanți ar putea crește cu până la 30 de bani pe litru. Totul se întâmplă pe baza reformelor fiscale, dar și al unui nivel de trai în scădere pentru mulți români. Cauzele au implicații mai grave, cum ar fi războiul din Ucraina, dar și pandemia Covid-19, care a dus la creșterea inflației și la scăderea puterii de cumpărare.