Descoperă secretul punctelor de stabilitate și recalcularea pensiilor în 2024! Ești pregătit să afli?
Ce sunt punctele de stabilitate și cum se vor recalcula pensiile în 2024
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a vorbit despre cum vor crește pensiile românilor la recalculare anul viitor.
Conform ministrului, valoarea totală a punctelor de pensie se formează din punctele contributive, punctele necontributive asimilate, respectiv punctele de stabilitate. Iată tot ce trebuie să știe românii despre acestea.
Ce sunt punctele de stabilitate și cum se vor recalcula pensiile în 2024
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a spus că punctele de stabilitate sunt punctele bonus oferite românilor care muncesc peste 25 de ani.
Ea a vorbit despre faptul că va exista o creștere medie raportată la noiembrie 2023. Astfel, în luna noiembrie 2024 raportă la noiembrie 2023 va există o creștere cam de 40% a pensiilor.
Ministrul Muncii a spus că există două principii de bază în noua lege a pensiilor: primul este că la muncă egală trebuie pensii egale, iar al doilea este respectarea contributivității.
Simona Bucura Oprescu a spus că prin noua lege a pensiei se dorește eliminarea inechităților, pentru că acum există pensionari care au ieșit la pensie în perioade diferite, care au avut aceeași muncă și parcurs profesional similar, dar încasează pensii diferite.
Noua lege a pensiilor
Ministrul Muncii a prezentat săptămâna trecută proiectul noii legi a pensiilor. Aceasta are la bază mai multe principii, printre care cel al contributivității, egalității, obligativității și cel al stabilității asigurării la sistemul public de pensii.
Pensia va fi egală cu valoarea punctului de referință înmulțit cu numărul de puncte.
Punctul de referință este valoarea punctului de pensie împărțit la 25. Numărul de puncte de pensie se formează din numărul de puncte contributive, necontributive și din cele de stabilitate.
Stagiul de cotizare peste 25 ani va fi ajustat cu puncte suplimentare pentru vechime:
– 0,50 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 26-30 inclusiv
– 0,75 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 31-35
– 1 punct/an începând cu anul 36 de contributivitate
De asemenea, toate cele 4.764.828 de pensii vor fi recalculate conform noii formule de calcul.
Pentru a beneficia de pensie de limită de vârstă e necesar un stagiu minim contributiv de 15 ani.
La calculul vechimii de 15 ani nu se vor avea în vedere perioadele asimilate, sporul de grupă sau perioadele necontributive.