Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2023: Ce tradiții să nu ratezi!
Creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului pe 21 noiembrie 2023. Aceasta este prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului 2023 și marchează dezlegarea la pește. Sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de Vovidenie, care înseamnă „ceea ce se face văzută”.
Prima sărbătoare din Postul Nașterii Domnului
Conform Sfintei Tradiții, părinții Fecioarei Maria, Sfinții Ioachim și Ana, s-au rugat să le fie dăruit un copil și au făcut un jurământ că, dacă li se va împlini dorința, îl vor dedica slujirii lui Dumnezeu.
Maria a fost liberă să accepte sau să respingă oferta de a fi mama Mântuitorului. Cu mare credință, ea a răspuns afirmativ la anunțul îngerului și a acceptat să devină mama lui Iisus.
Tradiția Intrării în Biserică a Maicii Domnului
Sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului are origini vechi. Aceasta datează din secolul al VI-lea în Est și din secolul al XV-lea în Vest. Se bazează pe o tradiție străveche care spune că Maria a fost dusă în templul din Ierusalim când avea 3 ani și i-a fost dedicată lui Dumnezeu.
Viața Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, de la copilărie până la înălțarea sa la Cer, este învăluită în mister. Se spune că în timpul șederii ei la Templu, Maria a crescut într-o comunitate de fecioare pioase, a studiat Sfânta Scriptură, s-a rugat neîncetat și a crescut în dragoste pentru Dumnezeu.
Tradiții și obiceiuri asociate cu Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2023
Creștinii ortodocși respectă cu sfințenie câteva tradiții și obiceiuri în legătură cu această sărbătoare.
Se spune că în ziua Intrării în Biserică a Maicii Domnului se deschid cerurile, oferind credincioșilor o oportunitate specială de a se ruga pentru împlinirea dorințelor cele mai mari.
În unele zone din România, fetele care vor să-și afle ursitul merg la fântână cu o lumânare albă pe care o aprind și o așează pe marginea fântânii în momentul cântatului cocoșului. Pe luciul apei, fata își va vedea chipul ursitului.
În această zi se dă de pomană pește, fructe, lumânări și dulciuri. Oamenii care au murit fără lumină oferă de pomană plăcintă cu dovleac și o lumânare albă, care se spune că nu se stinge niciodată.
Se mănâncă pește, dar bucatele sunt aduse la biserică pentru a fi sfințite. De asemenea, în această zi se oferă pachete cu mâncare nevoiașilor.
Copiii își pregătesc sorcovele folosite de Anul Nou punând crengi de măr în vase cu apă pentru a înmuguri și înflori.
În unele zone, se practică ungerea cu usturoi a tocurilor ușilor și ramele geamurilor, pentru a împiedica intrarea strigoilor în casă.
În concluzie, sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului 2023 este un moment important pentru creștinii ortodocși. Aceasta marchează începutul Postului Crăciunului și aduce cu sine tradiții și obiceiuri speciale, precum deschiderea cerurilor pentru rugăciuni și oferirea de daruri și pomeni. Este o ocazie de a celebra credința și de a ne aminti de exemplul Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, Maria.