Ministrul Energiei face o dezvăluire surprinzătoare! Românii vor fi uimiți de ce se va întâmpla cu facturile lor în această iarnă!
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut o declarație importantă duminică seară, subliniind angajamentul său pentru confortul cetățenilor români în această iarnă. El a subliniat că obiectivul său principal este ca românii să nu resimtă nici frigul, nici teama de facturi mari pentru energie.
La ce trebuie să se aștepte românii în această iarnă
Sebastian Burduja a subliniat faptul că România se situează pe locul patru în Europa la capitolul prețuri mici pentru gaze naturale, ceea ce este o veste bună pentru consumatori. Cu toate acestea, țara se află pe locul 16 în ceea ce privește prețul energiei electrice.
Ministrul Energiei și-a exprimat grija pentru cetățnei, subliniind faptul că nu dorește ca, în această iarnă, românii să sufere de frig în propriile locuințe, așa cum s-a mai întâmplat în anii anteriori, dar nici nu dorește ca aceștia să fie puși în fața unor facturi uriașe, pe care să nu le poată suporta financiar.
El a adus la cunoștință faptul că, România are o schema de compensare-plafonare, care asigură diferența dintre prețul de pe factură al fiecărui client și cel de cumpărare al energiei și gazelor de către fiecare furnizor.
”Îmi doresc ca iarna asta românii să nu tremure nici de frig, nici de frica facturilor. E important, pentru că România are o schemă de compensare-plafonare care înseamnă că, practic, susţinem diferenţa dintre preţul pe factură al fiecărui român sau al unor companii româneşti, că sunt şi clienţi non-casnici, şi preţul din piaţă, sau preţul la care un furnizor cumpără energia electrică sau cumpără gazele. Toate aceste sume până acum însumează undeva la 23 de miliarde de lei”, a declarat Sebastian Burduja, duminică seară, la B1TV.
La ce poate conduce neachitarea datoriilor în sectorul energetic
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a adus în atenție importanța plății la timp a furnizorilor din sectorul energetic, subliniind că aceasta este esențială pentru buna funcționare a sistemului energetic românesc.
Potrivit acestuia, anul trecut, bugetul de stat a încasat peste 40 de miliarde de lei din sectorul energetic, ceea ce indică că schema actuală este sustenabilă. Cu toate acestea, există o problemă cu întârzierea plăților către furnizori, deoarece statul ar trebui să achite 40% din sume în avans conform legii.
Ministrul Burduja a subliniat că, pe durata mandatului său, s-au luat măsuri pentru a debloca sumele necesare și a plăti furnizorii la timp. Acest aspect este crucial, deoarece furnizorii, în lipsa accesului la aceste sume, sunt forțați să recurgă la împrumuturi bancare, ceea ce generează costuri suplimentare sub forma dobânzilor. Aceste costuri adiționale se repercutează apoi în sistemul energetic, afectând atât furnizorii, cât și transportatorii, precum și consumatorii de energie electrică și gaze.