Schimbările incredibile cu plățile cash în magazine! Descoperă cum poți plăti în 2023!
Noile pachete de măsuri fiscale, aprobate de Klaus Iohannis, vor intra în vigoare de la 1 noiembrie, iar parte din aceste noi măsuri limitează plățile cash în toate magazinele din țară. Citește mai departe și află care sunt schimbările cu plățile cash care intră în vigoare în magazine de miercuri, 1 noiembrie 2023.
Marcel Ciolacu și noile sale măsuri fiscale privind plățile cash
Odată cu venirea la guvernare a PSD, cu Marcel Ciolacu ca premier, printre primele anunțuri făcute erau și cele despre noile măsuri fiscale, adoptate și care vor intra în vigoare peste 2 zile.
ANCMMR: ”Băncile refuză să mai lucreze cu numerar”
Dar, nici bine nu a fost promulgat pachetul de măsuri, că au și apărut reacțiile, mai ales pe tema acestor plafonări de plăți cash. Potrivit Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR), băncile refuză să mai lucreze cu numerar de mai mulți ani, ceea ce creează dificultăți pentru comercianți. Aceștia se plâng că trebuie să depună banii doar la anumite bancomate multifuncționale, ceea ce duce la cozi și inconveniențe.
Care sunt schimbările cu plățile cash care intră în vigoare în magazine de miercuri, 1 noiembrie 2023
Conform noilor reglementări, se va limita plata cash în magazinele din țară. Astfel, persoanele juridice vor putea face plăți cash de până la 1.000 de lei. De asemenea, se introduce limita plăților fragmentare în numerar pentru facturile mai mari de 1.000 de lei în magazinele de tip cash and carry și pentru facturile cu valoare mai mare de 1.000 de lei când este vorba de livrare de bunuri sau prestări de servicii, unde valoarea este mai mare de 1.000 de lei, respectiv 2.000 de lei.
Noua lege mai prevede că sumele în numerar prin care se pot face plăți cash se limitează la un plafon zilnic de 5.000 de lei, pentru ambele categorii de clienți, iar în casieriile persoanelor juridice sumele nu pot depăși un plafon de 50.000 de lei. În cazul în care nu sunt respectate aceste reglementări, sunt prevăzute amenzi de până la 25% din valoarea sumei încasate sau plătite.
Noua lege pune mari probleme celor fără POS
Micii comercianți vor avea de suferit în urma noilor reglementări, mai ales cei din zonele rurale unde semnalul la internet este slab și nu există o infrastructură adecvată pentru utilizarea POS-urilor. Aceștia se confruntă cu dificultăți în a avea legătură la internet suficient de bună pentru a accepta plăți electronice. Astfel, vor fi nevoiți să meargă cu mai puțini bani în numerar și să plătească restul pe card. Comisioanele pentru tranzacțiile efectuate de companii sunt mai mari decât cele pentru tranzacțiile efectuate de persoane fizice, ceea ce va afecta profitabilitatea micilor comercianți.
Deși noua lege va intra în vigoare de la 1 noiembrie, există numeroase probleme neluate în calcul care ar putea crea haos printre agenții economici și clienții obișnuiți ai marilor magazine. Este nevoie de soluții adecvate pentru a asigura o tranziție lină către plățile electronice și pentru a evita inconveniențele și costurile suplimentare pentru comercianți și consumatori.