Secretele făinei pentru un cozonac perfect: trucul incredibil care îți va face aluatul să crească ca prin minune!
Cozonacul este desertul tradițional românesc nelipsit de pe mesele tuturor de sărbători. Cine ar refuza o felie caldă de cozonac, cu miez pufos și coajă crocantă? Cu toate acestea, puține gospodine știu să-l prepare ca la carte. Dacă vreți ca aluatul să fie unul pufos și să crească rapid, trebuie să știți ce să faceți cu făina cu 48 de ore înainte să prepari cozonacul!
Secretul celor mai buni cozonaci
Cozonacul este preferatul tuturor, mai ales cel preparat în casă. Deși majoritatea oamenilor îndrăgesc acest preparat tradițional românesc, aproape nicio gospodină nu știe care este ingredientul cel mai important pentru aluat. Ei bine, făina joacă un rol esențial la coacerea aluatului pentru cozonac.
Există situații în care cozonacul nu crește și sunt mai multe motive pentru care se întâmplă acest lucru. În primul rând, află ce trebuie să faci cu făina cu 48 de ore înainte să prepari cozonacul. În acest mod, veți obține un aluat pufos și delicios!
Făina 650 – secretul succesului
Dacă alegeți făina din comerț, trebuie să știți că făina 650 are în compoziția sa un conținut ridicat de gluten, motiv pentru care este ideală pentru aluaturile care necesită dospire. Acest tip de făină asigură o textură pufosă și o creștere rapidă a aluatului.
Ce să faci cu făina cu 48 de ore înainte să prepari desertul tradițional
Atunci când vă apucați de frământat cozonaci, făina nu trebuie să fie rece, ci trebuie ținută la cald timp de 2 zile înainte de frământare. Acest lucru se face pentru a permite făinii să absoarbă umiditatea ambientală și să se hidrateze în mod corespunzător. Astfel, aluatul va fi mai ușor de frământat și va crește mai bine în timpul coacerii.
Pentru a testa făina, trebuie să o strângeți în pumn, iar dacă atunci când desfaci, se împrăștie, atunci este uscată și poate fi folosită. În schimb, dacă rămâne cocoloș, se mai lasă la uscat câteva ore.
Temperatura ingredientelor și frământarea corectă
În plus, toate ingredientele folosite la cozonac trebuie să fie la temperatura camerei, nu reci, de la frigider. Aluatul cozonacului este gata doar atunci când se desface în fâșii, iar pentru a ajunge în acest punct trebuie să îl frămânți de trei ori, cu o pauză de 30 de minute după fiecare repriză. Frământarea corectă este esențială pentru a forma o rețea de gluten puternică, care va permite aluatului să crească corespunzător.
Temperatura ambientală și creșterea rapidă a cozonacului
Pentru ca un cozonac să iasă pufos și delicios, și temperatura din camera în care este pregătit trebuie să fie potrivită, nu rece. Ca să crească și mai repede, vasul cu aluat poate fi introdus în cuptor, la o temperatură de 40 de grade, timp de 15-20 de minute. Această mică „încălzire” va stimula activitatea drojdiei și va accelera procesul de dospire.
Cu toate aceste informații la îndemână, nu mai există motive pentru a nu reuși să preparați cel mai delicios cozonac de sărbători. Asigurați-vă că urmați sfaturile de mai sus și bucurați-vă de un cozonac perfect, cu un miez pufos și o coajă crocantă!