Sfântul Nicolae deschide sezonul sărbătorilor de iarnă
Sfântul Nicolae este cel care deschide sezonul sărbătorilor de iarnă. O mulțime de români își sărbătoresc numele în această zi care, însă, este mult mai iubită de către cei mici. În noaptea de 6 decembrie, aceștia îl așteaptă pe Moș Nicolae, care le aduce cadouri dacă au fost cuminți. Cei neascultători, însă, au surpriza de a găsi și altceva în ghete.
Ce primesc copiii neascultători de la Moș Nicolae
Moș Nicolae este așteptat an de an la data de 6 decembrie. Cei mici sunt foarte entuziasmați, pentru că acesta e primul personaj care le aduce cadouri, urmând ca mai apoi să aibă parte de surprize și de la Moș Crăciun, ce vine și mai încărcat.
În ajun de Moș Nicolae, copiii își curăță ghetuțele și le așază la ușă sau sub brad, așteptând să găsească dimineața o mulțime de cadouri. El știe cine a fost cuminte printr-o simplă privire aruncată pe fereastră și, astfel, aduce cadouri acolo unde consideră că este nevoie, conform dezvăluirilor făcute de specialiști.
Moș Nicolae ascultă dorințele tuturor și încearcă să îi corecteze pe cei mai năzdrăvani. Astfel, cei care nu și-au ascultat părinții și bunicii, primesc în cizme și câte o nuielușă, ca să își învețe lecția. Se aplică și în cazul adulților care au făcut greșeli mari și nu s-au comportat cum trebuie.
Ce să faci cu nuielușa de la Moș Nicolae
Povestea celebrei nuielușe a lui Moș Nicolae s-a răspândit în întreaga lume, având la bază un incident din timpul vieții Sfântului Nicolae. În calitate de episcop al Myrei, Nicolae l-a pălmuit pe ereticul Arie, care îndrăznise să hulească învățăturile bisericești.
Această acțiune a lui Nicolae a generat o tradiție, conform căreia, celor care nu sunt ascultători, Moș Nicolae nu le aduce daruri în ghetuțe, ci o nuielușă confecționată din ram de măr. Până anul viitor, au șansa să își revizuiască atitudinea.
Există și o latură pozitivă a nuielușei lui Moș Nicolae. Conform tradiției, dacă nuielușa este plasată în apă și înflorește până la Crăciun, acest lucru simbolizează iertarea acordată de Sfânt. În schimb, dacă nuielușa nu înflorește, se consideră că supărarea lui Nicolae este prea mare.
Copiii răi mai primesc în ghetuțe și alte cadouri neobișnuite dacă au fost neascultători de-a lungul anilor, nu au învățat și i-au supărat pe cei dragi. În unele țări, precum Germania, Moș Nicolae le mai pune în cizme și cartofi sau cărbuni, pentru a le oferi o lecție.
Tradiții importante de Sfântul Nicolae
În dimineața zilei de 6 decembrie, multe familii participă la slujbele religioase dedicate Sfântului Nicolae în biserici. Acolo, credincioșii aduc cu ei icoane sau statui ale Sfântului Nicolae pentru a fi sfințite.
În multe familii, Sfântul Nicolae este sărbătorit printr-o cină festivă în care se servesc bucate tradiționale. Aceasta reprezintă un prilej de adunare a familiei în jurul mesei și de bucurie împărtășită cu toți cei dragi.
Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, a venit pe lume în localitatea Patara din Asia Mică, în a doua jumătate a secolului al III-lea, în cadrul unei familii înstărite și profund atașate de credința creștină.
Crescând în spiritul învățăturii creștine „să împarți averea săracilor”, Sfântul Nicolae a luat o hotărâre radicală și nobilă- să-și ofere întreaga moștenire pentru a veni în ajutorul celor sărmani și nevoiași. Astfel, se spune că este bine să facem fapte bune în această zi și să îi ajutăm pe cei aflați la necaz.
Așa cum de Sfântul Andrei există obiceiul era de a pune grâu la încolțit pentru a ghici cum va fi anul următor, la Sfântul Nicolae, tradițiile populare sugerează să punem în apă crenguțe de pomi fructiferi. Această practică simbolizează înflorirea acestor crenguțe, considerată drept o dovadă a iertării greșelilor, conform credințelor populare.
În tradiția populară, ziua de Sfântul Nicolae este privită ca începutul iernii. Conform spuselor, în această zi, Moș Nicolae își scutură barba, semn că prima ninsoare a iernii începe să cadă.
Potrivit tradiției rurale, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, se crede că cerurile se deschid pentru muritori, oferindu-le ocazia să-l vadă pe Sfântul Nicolae așezat în dreapta lui Dumnezeu.
În sate, există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae, tinerii să se adune în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.
Conform tradiției, în ziua de sărbătoare, este evitată oferirea cadourilor precum obiecte ascuțite, obiecte de culoare neagră, cravate, produse de machiaj sau bijuterii, deoarece se crede că acestea pot aduce ghinion posesorului. Cei care aleg să ofere astfel de daruri riscă să atragă nenorociri.