Sfântul Andrei 2023: Descoperă când se plantează grâul pentru o recoltă abundentă!
Câțiva sfinți sunt la fel de importanți în tradiția ortodoxă precum Sfântul Apostol Andrei. Diverse tradiții timpurii povestesc călătoriile sale misionare în întreaga Europa de Est: ceea ce este acum Grecia, România, Ucraina și Rusia. Sfântul Andrei 2023 este sărbătorit pe 30 noiembrie, iar de această dată ne leagă multe tradiții și obiceiuri.
Cine a fost Sfântul Andrei
Sfântul Andrei apare în toate cele patru Evanghelii ca unul dintre cei Doisprezece Discipoli ai lui Iisus. Evanghelia după Sfântul Ioan scrie că el a fost primul dintre discipolii Domnului, de aceea titlul Sfântului Andrei în limba greacă este „Protokletos” (Primul Chemat).
El nu este o personalitate la fel de prominentă în Evanghelii ca unii dintre ceilalți, în special fratele său Sfântul Petru.
Cel mai important lucru de remarcat despre Sfântul Andrei este că de fiecare dată când apare în Evanghelii, el îi conduce întotdeauna pe alții către Isus Hristos. Sfântul Andrei îi invită pe alții să „vină și vadă” pe Mântuitorul.
Sfântul Andrei este descris drept un căutător spiritual în primul capitol al Evangheliei după Sfântul Ioan. Inițial discipol al Sfântului Ioan Botezătorul, Andrei este acolo când Ioan profețește despre Domnul Iisus.
Iisus îl invită pe Andrei și pe prietenul său să „vină și vadă” (1:39), iar cei doi își petrec restul zilei cu acest nou Mântuitor misterios, învățând de la El și observând modul său de viață.
Primul lucru pe care îl face Andrei este să meargă și să-i spună fratelui său Petru: „Am găsit Mesia!” Evanghelia spune simplu, „Și l-a adus la Isus”.
Viața Sfântului Andrei
După coborârea Sfântului Spirit asupra Apostolilor, Sfântul Andrei s-a îndreptat către ținuturile de răsărit, propovăduind Cuvântul lui Dumnezeu. A străbătut Asia Mică, Tracia, Macedonia, a ajuns la fluviul Dunărea, a trecut pe lângă coasta Mării Negre, prin Crimeea, regiunea Mării Negre și de-a lungul fluviului Nipru s-a îndreptat spre orașul Kiev.
A petrecut noaptea pe dealurile Kievului. Dimineața, ridicându-se, le-a spus ucenicilor care erau cu el: „Vedeți aceste dealuri? Pe aceste dealuri va străluci bunătatea lui Dumnezeu, și aici va fi un mare oraș, și Dumnezeu va înălța multe biserici.”
Apostolul a urcat pe dealuri, le-a binecuvântat și a înălțat o cruce. După ce a rugat, a mers și mai departe de-a lungul Niprului și a ajuns la o așezare a slavilor, unde a fost construit Novgorod.
De aici, apostolul s-a îndreptat spre Roma pentru propovăduire, și iar s-a întors în Tracia, unde, în micul sat Bizantium, viitorul Constantinopol, a întemeiat Biserica lui Hristos.
În călătoriile sale, Apostolul Cel Întâi Chemat a suferit multe necazuri și chinuri din partea păgânilor: l-au alungat din orașele lor și l-au bătut. La Sinope, l-au lovit cu pietre, dar rămânând nevătămat, discipolul neclintit al lui Hristos a continuat să propovăduiască oamenilor despre Mântuitor.
Prin rugăciunile Apostolului, Domnul a săvârșit minuni. Prin truda Sfântului Apostol Andrei, s-au înființat Biserici creștine, pentru care el a numit episcopi și cler. Orașul final în care a ajuns Apostolul a fost orașul Patras, unde a fost hărăzit să sufere martiriul.
Sfântul Andrei 2023. Când se pune grâul la încolțit
În România, există multe tradiții legate de sărbătoarea Sfântului Andrei, iar una dintre ele este încolțitul grâului.
Oamenii pun grâu la încolțit pe 30 noiembrie, chiar de Sfântul Andrei. Mulți respectă tradiția de a îl pune la prima oră a zilei, însă unii preferă să o facă după miezul nopții, pe 29 noiembrie.
Se spune că grâul semnifică belșug și prosperitate, fiind din punct de vedere religios simbolul vieții.
Trebuie să pui la încolțit grâu într-un vas larg, fie în pământ, fie folosind o vată. După ce ai pregătit vasul, se pune pământ pe fundul recipientului, apoi boabele de grâu și iar un strat mic de grâu.
Apoi, trebuie să lași grâul la căldura ca să crească. Vei vedea că germenii au crescut și grâul a încolțit.
Românii respectă această tradiție pentru că se spune că aduce noroc în casă. Grâul se verifică de Revelion, astfel că cine l-a pus va știi dacă va avea noroc și belșug anul viitor.
O altă tradiție este ca fetele nemăritate să își pună busuioc sub pernă ca să își viseze alesul. Obiceiul se practică și în zilele noastre.
Totodată, se spune că aceasta este ziua în care strigoii ar putea să intre în casă, așa că oamenii pun usturoi la ferestre și uși, pentru a preveni ca aceștia să pătrundă.