Șocant! Descoperirea care i-a lăsat pe români fără cuvinte! Porcii de curte, amenzile uriașe și schimbarea legii!
Pentru crescătorii de porcine vin vremuri grele. Odată pentru că au fost emise noi reguli, care dacă nu sunt respectate vor aduce amenzi considerabile. Și a doua, pentru că vor fi nevoiți să crească prețurile de producție, ca urmare a scumpirilor din ultima vreme. În ceea ce privesc regulile, iată ce trebuie să ştie românii care vor să crească porci în curte, având în vedere că legea s-a schimbat.
În urmă cu 6 ani, România era o țară cu un mare potențial
În urmă cu 6 ani, când nu aveam mari probleme economice, și lucrurile aveau un anume echilibru, România, cel puțin în teorie, putea fi un jucător important în producția de carne de porc, deoarece exista mult spațiu, o tradiție puternică de consum de carne de porc.
Cu toate acestea, în ultimii 20 de ani, producția de porci din România s-a schimbat, dar nu a crescut
După cum bine se știe, carnea de porc este cea mai consumată carne din România, contribuind la peste jumătate din carnea anuală consumată pe cap de locuitor în țară.
Cu toate acestea, deși carnea de porc este foarte solicitată, ratele anuale de consum sunt încă ceva mai mici decât media generală a Uniunii Europene. Și ca să dăm un exemplu, că tot vorbim de anul 2017, la acel moment rata de consum de carne de porc din România era de 29,1 kg pe cap de locuitor, cu mult sub media europeană de 40,9 kg pe cap de locuitor în același an.
Din 2017 și până în 2023, numărul de porci a scăzut
Rămânând la același an, 2017,numărul efectivelor naționale de porci din România era în scădere, având în vedere că erau înregistrați îna cel an 4,7 milioane de porci, dintre care 361.200 scroafe de reproducție, conform datelor.
Numărul total de porci în acel an a scăzut cu puțin peste 4,4%, adică 219.200 de capete, iar cel al scroafelor de reproducție a scăzut cu 3,6%, adică 13.400 de capete. Scăderea s-a datorat inițial embargoului alimentar impus de Rusia, instituit ca urmare a conflictului geopolitic din jurul Crimeei.
Cifrele Asociației Române a Producătorilor de Carne de Porc (APCPR)
Cifrele Asociației Române a Producătorilor de Carne de Porc (APCPR), spun că România anului 2017 a fost sufocată de importurile de carne de porc din Europa, la prețuri foarte mici, obligând producătorii autohtoni să vândă sub costuri. În plus, și costurile tot mai mari cu hrana pentru animale au scos din afaceri o mulțime de fermieri mai mici.
Revenind la acest moment, conform Eurostat, producția de carne de porc a fost de 267,18 mii de tone în decembrie 2022, în comparație cu producția maxim istorică de 365,09 mii de tone în decembrie 2018 și un minim istoric de 234,20 mii de tone în decembrie 2010.
S-a schimbat legea. Ce trebuie să ştie românii care vor să crească porci în curte
Așa cum redacția Playtech Știri a scris încâteva cazuri, la nivelul Ministerului Agriculturii s-au elbaorat mai multe norme de reglementare a creșterii de porcine, pe baza directivelor europene, unele dintre ele limitând potențialul de creștere a acestor animale la nivelul marilor fermieri, cât și la nivelul persoanelor fizice.
În luna mai a acestui an, ca urmare a mai multor factori, Playtech Știri scria că România este în coada Europei, fiind cei mai afectați, și având 87% din numărul de porcine infectte cu pesta porcină, din toată Uniunea Europeană.
Legea nr. 122/2023, cu Normele de biosecuritate aprobate prin Ordinul nr. 132/418/2023, publicată în Monitorul Oficial
Și tot atunci apăreau și primele modificări legislative de la Ministerul Agriculturii, votat pe 19 aprilie, în plenul Camerei Deputaților și în Senat. Este vorba de actele normative pentru creșterea animalelor, în special a porcinelor, în gospodăriile individuale, și tot pe 19 aprilie prezentam aici toate cele 16 puncte normative votate, fiind ulterior promulgat de către Klaus Iohannis.
Dar, astăzi asistăm la o nouă modifcare a legii, care impune noi condiții de a crește aceste animale, în 11 noi puncte, după cum urmează:
- porcinele deținute trebuie să fie identificate individual, înregistrate în Baza națională de date;
- exploatația trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar;
- porcinele trebuie să fie înregistrate în registrul agricol deținut de unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială se află exploatația;
- comercializarea porcinelor și a produselor provenite de la acestea este interzisă.
Noul cadru legal aduce amenzi mari pentru nerespectarea cerințelor de biosecuritate. Pe lângă condițiile enunțate anterior, noul cadru legal prevede și care sunt cele 11 cerințe de biosecuritate, care pot aduce amenzi mari dacă nu sunt respectate, conform normelor de mai jos:
Cerințe de biosecuritate:
- porcinele trebuie să fie cazate în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se evite orice contact al porcinelor deținute cu alte porcine din alte exploatații sau cu animale sălbatice;
- adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poată efectua ușor curățenia și dezinfecția;
- trebuie să se asigure condiții pentru spălarea și dezinfectarea mâinilor și a încălțămintei la intrarea și la ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele;
- trebuie schimbată încălțămintea la intrarea și la ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele;
- trebuie folosită o tăviță cu dezinfectant pentru dezinfecția încălțămintei la intrarea în adăpostul de porcine;
- trebuie limitat accesul vizitatorilor în spațiile în care sunt ținute porcinele;
- trebuie interzis accesul în spațiile cu porcine pentru minimum 48 de ore al persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic;
- trebuie să se asigure împrejmuirea și protecția spațiilor în care sunt ținute furajele și așternutul acestora;
- porcinele trebuie să fie hrănite cu nutrețuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare;
- paiele pentru așternut trebuie să fie utilizate numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare;
- resturile menajere care conțin urme de carne/produse din carne de porc/mistreț și în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie administrate în hrana porcilor.
Toate aceste noi modificări sunt incluse în noul cadru legal, Legea nr. 122/2023, cu Normele de biosecuritate aprobate prin Ordinul nr. 132/418/2023, publicată în Monitorul Oficial, ediția din 15 mai 2023, și regăsite în Capitolele I-IV.