Uite ce făceau românii în comunism când Nicolae Ceaușescu își serba ziua de nume!
Încă de acum 105 ani, în România a existat un personaj care, în mod normal, și-ar fi sărbătorit ziua onomastică de Sfântul Nicolae. Bănuim că v-ați dat seama despre cine este vorba. Dar Nicolae Ceaușescu își serba ziua de nume de Sfântul Nicolae? Citește mai departe și află aceste detalii, precum și ce făceau românii la această dată, în comunism.
În ianuarie 2024 se sărbătoresc 105 ani de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu
Pe 26 ianuarie, 1918, sau cel puțin așa dau de înțeles datele oficiale, se năștea cel pe care azi mulți români îl denumesc dictatorul Nicolae Ceaușescu, într-o familie de țărani cu alți 10 copii. Deși documentele descoperite după 1989 arătau că, de fapt, acesta s-ar fi născut pe 23 ianuarie, în cărțile de istorie ale acelor vremuri data era cea menționată anterior.
Pe lângă ziua de naștere, care era celebrată cu mare fast în numele celui mai iubit fiu al patriei, perioada Sărbătorilor de iarnă era una extrem de delicată
Regimul condus de Nicolae Ceaușescu era declarat ca fiind unul ateu, iar acest aspect făcea ca perioada Sărbătorilor de iarnă să fie una extrem de delicată. Ateii nu erau încurajați să sărbătorească sărbătorile religioase, iar regimul interzicea românilor să meargă în biserici.
Nicolae Ceaușescu își serba ziua de nume de Sfântul Nicolae?
Având în vedere acest aspect, și faptul că regimul condus de Nicolae Ceaușescu le interzicea românilor să meargă în biserici, este lesne de răspuns la întrebarea „Nicolae Ceaușescu își serba ziua de nume de Sfântul Nicolae?” Răspunsul, pe scurt, este nu. Dictatorul nu își serba ziua onomastică.
Dar în ziua de Crăciun, își strângea familia și sărbătorea cu preparate tradiționale românești
Deși regimul condus de Nicolae Ceaușescu interzicea românilor să sărbătorească Crăciunul așa cum se cuvine, acesta își strângea familia și sărbătorea cu preparate tradiționale românești. Crăciunul era una dintre puținele ocazii când dictatorul se bucura de timp petrecut alături de cei dragi.
Dictatorul l-a eliminat pe Moș Crăciun. În locul lui, Moș Gerilă
În perioada comunistă, Moș Crăciun nu era menționat în televiziunea națională și nici în cele două ore de program TV. În schimb, Nicolae Ceaușescu a inventat un alt personaj, Moș Gerilă, care era sărbătorit pe 31 decembrie. Acesta era o înlocuire a tradiționalei figuri a Moșului și era un simbol al regimului.
Același lucru se întâmpla și cu Ziua Națională a României
La fel ca în cazul sărbătorii Crăciunului, Nicolae Ceaușescu a schimbat data sărbătorii naționale a României. Deși oficial se sărbătorea pe 1 decembrie, aceasta era de fapt sărbătorită pe 23 august. Această dată marca alianța României cu Uniunea Sovietică în cel de-al Doilea Război Mondial și întoarcerea armelor împotriva Germaniei lui Hitler.
În concluzie, în perioada comunistă, Nicolae Ceaușescu nu își serba ziua de nume de Sfântul Nicolae și încerca să înlocuiască sărbătorile tradiționale cu evenimente și personaje în conformitate cu ideologia regimului. Sărbătorile de iarnă și Ziua Națională erau adaptate la propaganda comunistă, iar românii se confruntau cu restricții și lipsuri în aceste perioade importante.