Ce spune culoarea capacelor sticlelor de lapte despre nivelul de grăsime al produsului? Descoperă adevărul!
Ce semnificație au culorile capacelor de la lapte
Principalele nuanțe folosite de producători
Ce indică nuanța albă a capacului de la lapte
Ce înseamnă culorile roșu și verde, de fapt
Tipul de lapte pe care-l cumperi, dacă recipientul are capac albastru deschis
Ai fost vreodată atent la culorile ce sunt atribuite sticlelor de lapte din frigiderele de la magazin sau supermarket? Fiecare nuanță are o semnificație deosebită. Poți să îți dai seama ce tip de produs se află în interiorul recipientului fiind atent doar la acest detaliu.
Cu siguranță ai remarcat contrastul dintre sticlele albe de lapte sau de produse lactate și culorile capacelor ce le sunt atribuite. Poate ai crezut, până astăzi, că ele sunt alese la întâmplare sau pentru a atrage consumatorii. Adevărul este însă altul, spun specialiștii.
Știai că nuanțele capacelor ce sunt atribuite fiecărei sticle de lapte ascund o semnificație aparte privind procentul de grăsime al produsului? Acesta este notat, de obicei, și pe recipient, însă uneori se poate întâmpla să nu corespundă cu laptele din interiorul pachetului. Iată la ce detaliu să fii atent!
Data viitoare când cumperi lapte sau produse pe bază de lapte, fii atent la culoarea capacului recipientului pe care vrei să îl achiziționezi. Nu cumpăra lapte fără să știi exact ce semnificație ascunde culoarea lui. În principiu, există 4 tipuri de culori de capace: alb, roșu, verde și albastru deschis.
Albul este culoarea folosită la recipientele ce prezintă în interior lapte neomogenizat. Neomogenizat înseamnă, potrivit specialiștilor în industria alimentară, că formează un dop de smântână deasupra. Este, cu alte cuvinte, cu caimac, adică migrează spre partea de sus a recipientului și formează un dop.
Laptele neomogenizat prezintă, de obicei, o grăsime de minimum 3,5 procente, spun specialiștii. Acest procent poate să varieze în funcție de grăsimea prezentată de fiecare lot de lapte comercializat.
Roșu este culoarea folosită la capacele laptelui integral. Acesta este bogat în grăsimi, prezentând un conținut de cel puțin 3 la sută de grăsimi. Produsul în cauză nu este supus proceselor și tehnicilor de îndepărtare a grăsimilor, spun specialiștii în industria alimentară.
Laptele bătut este depozitat în recipiente cu capac de culoare verde. Acesta este un produs natural, obținut din lapte dulce, nefiert, menținut la temperaturi de 20-22 de grade. Nu este foarte gras, o cană de lapte bătut prezentând 152 kcal.
Albastru deschis este nuanța folosită la capacele recipientelor în care se pune laptele degresat. Acesta poate să conțin un procent de 1-2 la sută grăsime, spun specialiștii în industria alimentară.