Cât costă 1 kg de carne de porc în supermarketuri. Prețurile vor exploda înainte de Crăciun!
Alimentele sunt din ce în ce mai scumpe, iar românii fac față cu greu scumpirilor din ultima perioadă care vin în valuri. Dacă te întrebi cât costă 1 kilogram de carne de porc în supermarketuri, atunci trebuie să afli că acest aliment nu este deloc ieftin. Dar cum vor sta lucrurile înainte de Crăciun, când toți românii vor vrea să pună pe masă tradiționala friptură?
Scumpirile la alimente îi fac pe români să nu își mai permită nimic
Anul acesta, românii au simțit din plin scumpirile la alimente. Prețurile au crescut și cu 30%, iar deodată un coș plin a început să fie doar un vis. Oamenii au început să își permită din ce în ce mai puține alimente.
Institutul Național de Statistică a arătat care au fost cele mai mari scumpiri din 2023. În august, prețul zahărului a fost mai mare cu 30,20% față de aceeași lună a anului trecut. Margarina a fost mai scumpă cu 20,85%, ouăle s-au scumpit cu 19,69%, berea cu 17,82%, în timp ce peștele proaspăt și conservele din pește au cunoscut creșteri ale prețului de 18,7%, respectiv 18,44%. Și citricile s-au scumpit cu 4,88%, iar carne de bovine cu 1,14%. Toate aceste scumpiri s-au simțit în buzunarele oamenilor, însă au fost și produse care s-au ieftinit anul acesta, de la făină, până la mălai și ulei.
Cât costă 1 kilogram de carne de porc în supermarketuri
În prezent, 1 kilogram de carne de porc costă de la 16 la 24 de lei în supermarketuri. În funcție de magazin, o poți găsi mai ieftină sau mai scumpă cu câțiva lei, dacă vorbim despre carne de lucru. În schimb, la carnea de porc precum ceafa, coaste, piept sau mușchi, prețul poate fi diferit. De asemenea, contează și dacă vrei carnea condimentată deja.
Ce prețuri vor fi înainte de Crăciun la carnea de porc
Românii se tem tot mai mult că acest Crăciun va fi unul foarte modest, iar asta pentru că în supermarketuri, prețurile sunt extrem de mari, raportate la salariul mediu. Rar mai sunt români care își permit să umple un coș întreg de cumpărături. În apropierea Crăciunului, carnea de porc se va vinde în supermarketuri cu 25 de lei per kilogram. Producătorii anunță prețuri aproape duble pentru kilogramul de carne de porc, iar scumpirea este cauzată de mai mulți factori, printre care și facturile mari la energie.
Se plafonează prețurile la alimentele de bază
Guvernul Ciolacu a anunțat în luna octombrie a anului acesta plafonarea prețului la alimentele de bază. Ministrul agriculturii a discutat despre prelungirea plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază, dar și extinderea listei de produse pentru care se va percepe un adaos comercial limitat. Pe listă se află produse folosite pentru masa de sărbători și nu numai, precum orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul. La 1 august, o ordonanță de urgență a plafonat adaosul comercial pentru trei luni la 14 grupe de alimente de bază, de la pâine, iaurt, lapte, brânză, fructe proaspete, carne de pui, de porc, cartofi și zahăr.
Rămâne de văzut cât își vor permite românii să pună pe masă de sărbători, având în vedere plafonarea prețului.