Surpriză! Află de unde vin ouăle de la Lidl, Kaufland și Penny. Eticheta dezvăluie totul. Nu rata informațiile importante!
Te-ai întrebat vreodată de unde provin ouăle pe care le cumperi de la hipermarketuri precum Lidl, Kaufland sau Penny? Probabil ai observat că ambalajul este la fel în fiecare magazin, așa că de unde îți dai seama de unde provin și pe care să le cumperi?
Ce origine au ouăle de la cele mai populare hipermarketuri din România
Românii care își fac cumpărăturile de la Lidl, trebuie să știe că retailerul german a decis să retragă de la comercializare ouăle care proveneau de la găini stresate încă din 2016. Înainte, aceste găini erau crescute în baterii, nu aveau spațiu să se miște, iar condițiile nu erau deloc în regulă.
Află și: Cum întorci ouăle prăjite fără să spargi gălbenușul. Trucul specialiștilor s-a aflat
În 2018, Lidl a adus produse dezvoltate locale. Astfel că produsele Lidl care conțin ouă sunt realizate cu ouă de categoria 2, de la găini crescute în hale, la sol, ouă de categoria 1 free ranga de la găini crescute în aer liber pe parcursul zilei și ouă de categoria 0, ouă ecologice de la găini crescute în ferme ecologice. Aceste ouă de categoria zero sunt de la găini care sunt hrănite cu făină proteică animală și nu conțin aditivi, conservanți sau coloranți sintetici.
Cât despre hipermarketurile Kauflan, Auchan, Penny sau Metro, acestea își iau ouăle pe care le comercializează de la cooperativa agricolă Bârsa Prod 2012, din Ploiești, formată din cinci ferme de creștere a păsărilor.
Poți afla mai multe informații despre ouă uitându-te la cifrele ștanțate pe ele:
0 = Găini crescute ecologic,
1 = Găini crescute în aer liber,
2 = Găini crescute în hale,
3 = Găini crescute în baterii îmbunătățite.
Cum să alegi cele mai bune ouă
Calitatea oului se referă la câțiva parametri care definesc atât calitatea internă, cât și cea externă.
Calitatea internă se concentrează pe consistența albușului, aspectul, forma și rezistența gălbenușului și dimensiunea celulei de aer.
Calitatea internă se referă la proprietățile estetice, funcționale și microbiologice ale albușului și gălbenușului. Un ou proaspăt este format din 58% albuș, 32% gălbenuș și 10% coajă.
Citește și: Cum se curăţă cel mai rapid ouăle fierte. Trucul folosit în marile restaurante
Un ou proaspăt are un gălbenuș ferm și rotund. Pe măsură ce oul îmbătrânește, gălbenușul începe să absoarbă apă din albuș și crește în dimensiune. Când acest lucru se întâmplă, se slăbește și mărește învelișul transparent al gălbenușului.
Gălbenușul începe să prezinte pete și să pară plat. Odată cu depunerea oului, calitatea internă începe să scadă, și cu cât se păstrează oul mai mult timp, cu atât calitatea internă se deteriorează mai mult.
Calitatea externă se concentrează pe textura cojii, aspect și formă.
Culoarea, textura, integritatea, forma și aspectul exterior determină stocarea externă a ouălor. Coaja fiecărui ou ar trebui să fie curată, netedă și fără crăpături. De asemenea, ar trebui să fie uniforme în dimensiune, formă și culoare.
Vezi și: De ce sunt unele ouă albastre. Se găsesc greu, mulți le caută pentru că au ceva special
Poți decide să cumperi ouă de la păsări crescute în libertate sau ouă obișnuite. Alege categoria cea mai potrivită pentru nevoile și preocupările tale.