Descoperă secretul Marelui Eveniment de pe 1 Decembrie 1918! Cuvântarea memorabilă a lui Iuliu Maniu te va lăsa fără cuvinte!
Cum s-a făcut Marea Unire pe 1 decembrie 1918
La 1 decembrie se împlinesc 105 ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Această dată este considerată cel mai important moment din istoria României moderne, în care cetățenii sărbătoresc Marea Unire sau Unirea Transilvaniei. Dar cum s-a înfăptuit această unire?
Un prim moment important în istoria României a fost Unirea Principatelor Române în anul 1859, când Moldova și Țara Românească s-au unit. La acea vreme, Regatul României condus de Carol I și apoi de Ferdinand, câștigase o poziție importantă în sud-estul Europei după ce a ieșit victorios dintr-un război alături de aliații săi.
Al doilea moment important în istoria României
Primul teritoriu românesc care s-a unit cu România a fost Basarabia, în ciuda amenințărilor din partea Rusiei și Ucrainei. Basarabia și-a proclamat independența pe 24 ianuarie/6 februarie 1918, iar demersul a fost aprobat de Sfatul Țări pe 27 martie/9 aprilie 1918.
La 15/28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a hotărât în unanimitate unirea necondiționată și pe vecie a Bucovinei cu România. Astfel, Transilvania și-a dorit să se numere „printre națiunile libere”.
Discursul lui Iuliu Maniu în plenul Adunării Naționale
Unul dintre cei mai importanți politicieni ai vremii, Iuliu Maniu, a susținut un discurs memorabil la Alba Iulia în plenul Adunării Naționale. El s-a implicat în susținerea proiectului de rezoluție al Unirii, care prevedea alăturarea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.
În discursul său, Iuliu Maniu a subliniat că unirea tuturor românilor într-un singur regat și într-un nedespărțit Stat este un ideal sfânt și un drept indiscutabil al națiunii. El a evidențiat faptul că toți românii sunt de aceeași obârșie, cu o singură limbă și cultură și că au aceleași tradiții și aspirații mărețe.
Ca urmare a discursului său și a altor pledoarii, Rezoluția de unire a fost adoptată în unanimitate, marcând un moment deosebit de important în istoria României.
Aceste evenimente istorice au contribuit la formarea României Mari, iar sărbătoarea de 1 decembrie rămâne un simbol al unității și democrației în țara noastră.