Descoperirea uimitoare pentru pensii în 2024! Vezi ce soluție aduce bucurie pensionarilor
Anunț important pentru toți pensionarii din România, care așteaptă cu nerăbdare anul 2024. Având în vedere că de la 1 ianuarie are loc majorarea tuturor pensiilor, află cu cât cresc, de fapt, din noul an. Conform premierului țării, unele nu vor fi deloc majorate, ci chiar se va tăia din suma inițială. Cât va primi lunar fiecare pensionar.
Cu cât cresc, de fapt, pensiile în România
În ultima perioadă au avut loc o mulțime de schimbări importante la nivel național în ceea ce privește veniturile românilor. La data de 1 ianuarie urmează să fie aplicată majorarea pensiilor, pe care o așteaptă toată România, dar față de care unii încă au nelămuriri.
Premierul Marcel Ciolacu a explicat, luni seară, că toate pensiile din România se vor inexa, de la 1 ianuarie, cu 13,8%. Având în vedere că atât este rata inflaţiei, acesta este procentul ce va fi adăugat la pensiile românilor.
În ceea ce priveşte pensiile speciale, la acestea se va indexa doar partea de contributivitate. În cazul în care partea specială depăşeşte partea de contribuţie, atunci se scade şi nu creşte cu absolut nimic, conform explicațiilor oferite de Marcel Ciolacu, care a încercat să îl lămurească pe toți românii ce încă mai au dubii privind majorarea.
Fostul director BNR, previziuni îngrijorătoare despre pensiile speciale
Eugen Rădulescu a vorbit despre pensiile speciale din România. Fostul director al BNR a făcut previziuni dure despre aceste venituri lunare pe care le primesc unii români și care sunt extrem de criticate de toată lumea pentru sumele mare pe care le prevăd.
Astfel, fostul oficial este de părere că situația se va agrava în timp, astfel încât numărul total al pensionarilor speciali se va majora cu 50% în zece ani și va ajunge la 300.000. El a mai evidențiat faptul că nu mai există nicio altă țară în Europa în care angajații să iasă la pensie la 45 de ani și să primească apoi mai mult decât ultimul salariu.
„Eu nu mă pot abține să spun că avem problema colosală a pensiilor speciale, care este o problemă înspăimântătoare. Nu mai există pe fața pământului, în nicio țară civilizată, oamenii să iasă la pensie cu mai mult decât salariul la 45 de ani.
Nu se poate așa ceva, la noi se poate. Și am înțeles că s-a rezolvat problema, peste 40 de ani. Avem în sfârșit un program de țară. Rezolvăm pensiile speciale peste 40 de ani. Acum avem 200.000 de oameni care ies la pensie între 45-50 de ani, 200.000! În 10 ani vom avea 300.000. Cât o să putem supraviețui cu așa ceva? Nu se poate”, a spus Rădulescu.
La începutul acestui an, consilierul explică faptul că pensiile speciale, indiferent cum ar fi ele numite, nu respectă niciunul dintre cele trei criterii ce se aplică în cazul majorității românilor: durata de cotizaţie, vârsta de pensionare şi modul de calcul al pensie.
Astfel, fostul director susținea că acum vorbim despre 0,85% din PIB, care reprezintă pensiile speciale, dar în doi – trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5%. Astfel, crede că va fi din ce în ce mai de dovedit faptul că aceste pensii sunt inutile și foarte greu de susținut din bugetul de stat.
Schimbări importante pentru grefieri
Schimbări importante în domeniul pensiilor. Grefierii și alte categorii de personal care ocupă funcții de specialitate în cadrul instanțelor judecătorești, al parchetelor de pe lângă acestea și al Institutului Național de Expertize Criminalistice pot beneficia de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare.
Se ia în calcul 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 luni consecutive de activitate.
Condiția este, însă, să fi avut cel puțin 25 de ani în specialitate, potrivit unui amendament la proiectul inițiat de Guvern, care vizează statutul categoriilor profesionale menționate. De precizat, însă, că nu va fi creată o nouă categorie de pensii.
Această situație derivă din lungile dispute judiciare dintre grefieri și stat privind plata salariilor la nivelul unor coeficienți specifici, o problemă nerezolvată de ani de zile.