Cutremur devastator în România! Ce localități au fost lovite?
Un nou cutremur a avut loc în România în această seară, pe data de 2 noiembrie. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), seismul a fost resimțit în mai multe orașe, în special în zona Munteniei. Cel mai intens a fost simțit în județul Ialomița.
Detalii despre cutremur
Conform INFP, magnitudinea cutremurului a fost de 3,3 grade pe scara Richter, ceea ce îl clasifică ca fiind un seism slab. Adâncimea la care s-a produs cutremurul a fost de 150 de km.
Alte două seisme în aceeași zi
În data de 30 octombrie, România a fost lovită de alte două seisme. Primul seism cu magnitudinea de 2,2 grade a avut loc în zona seismică Vrancea la ora 7 dimineața. Acesta a avut o adâncime de 21,9 km. Al doilea seism cu magnitudinea de 2,5 grade a avut loc în Maramureș, în zona localității Satu-Mare, la ora 10:45 dimineața. Adâncimea acestui seism a fost de 5,1 km.
Cresc activitatea seismică
Pe 27 octombrie, peninsula Reykjanes din Islanda a fost lovită de un roi seismic, cu peste 5.500 de cutremure mici în ultimele trei zile. Aceasta ridică perspectiva unei erupții vulcanice în zonă. Islanda este cunoscută pentru activitatea seismică și vulcanică, datorită poziției sale între plăcile tectonice eurasiatică și nord-americană.
Matthew Roberts, șeful diviziei de servicii și cercetare a Institutului Meteorologic al Islandei, a declarat că aceste cutremure sunt un semnal de alarmă pentru o posibilă erupție vulcanică. Cutremurele recente au avut originea la o adâncime de până la 5 km și sunt cauzate de o acumulare de magmă pe termen lung care acum se deplasează încet spre suprafața Pământului.
Posibilitatea unei erupții vulcanice în Islanda
La începutul acestui an, un vulcan a erupt într-o parte nelocuită a peninsulei Reykjanes, după o activitate seismică intensă. Acesta a fost al treilea eveniment de acest fel în regiune, începând din 2021. Potrivit Institutului Meteorologic al Islandei, există posibilitatea unei a patra erupții vulcanice în curs de dezvoltare, însă prezicerea momentului exact al acesteia este dificilă.