Descoperă câte calorii erau permise românilor în anii ’80! Ceauşescu a luat o decizie incredibilă despre raţionalizarea alimentelor!
Perioada comunismului în România a fost marcată de restricții alimentare și raționalizare, iar românii erau limitați în ceea ce privește cantitatea și diversitatea alimentelor pe care le puteau consuma. În anii ’80, guvernul condus de Nicolae Ceaușescu a luat o decizie incredibilă în ceea ce privește raționalizarea alimentelor, determinând românii să trăiască cu un număr limitat de calorii pe zi.
Raționalizarea alimentelor și cozile interminabile
În perioada comunistă, românii se confruntau cu o serie de dificultăți în ceea ce privește procurarea hranei. Magazinurile erau adesea goale, iar atunci când primeau produse, acestea erau limitate. Oamenii erau nevoiți să se trezească în miez de noapte și să stea la coadă, sperând că vor reuși să cumpere alimentele necesare.
Orice aliment era prețuit în acele vremuri, chiar și cele pe care acum le considerăm banale. Laptele, untul, ouăle, zahărul, carnea, legumele și fructele erau mărfuri rare și prețuite. Distribuirea acestor alimente se realiza cu atenție, pentru a ajunge la toată lumea, iar magazinele „Alimentara” aveau adesea rafturile goale.
Restrângerea calorică și raționalizarea alimentelor
Conform programului impus de regimul comunist în anii ’80, românii aveau un necesar caloric zilnic limitat la 2.700 – 2.800 de calorii. Fiecare persoană avea dreptul să consume anual maximum 60-70 de kilograme de carne și produse din carne, 8-10 kilograme de pește și produse din pește, 210-230 litri de lapte sau produse lactate, 260-280 de ouă, 16 kilograme de grăsimi (ulei, margarină), 170-180 de kilograme de legume, 70-90 de kilograme de cartofi, 304 kilograme de legume boabe și 22-26 de kilograme de zahăr.
În 1984, s-a introdus un standard alimentar și mai restrâns, prin intermediul unui decret adoptat. Astfel, românii aveau dreptul, anual, la doar 39 de kilograme de carne, 78 de litri de lapte și 166 de kilograme de legume. Uleiul și zahărul erau distribuite lunar, cu o rație de un kilogram.
Cumpărături făcute „pe sub mână”
Din cauza rarității alimentelor, oamenii se bazeau pe relații și cunoștințe pentru a obține produsele de care aveau nevoie. Bananele, portocalele, lămâile, ananasul conservat, ciocolata chinezească și alte produse de lux erau practic inaccesibile pe piața comercială obișnuită. Acestea ajungeau doar prin intermediul circuitelor neoficiale, bazate pe sistemul PCR (pile, cunoștințe, relații).
Cartelele pentru pâine aveau culori diferite, de la oraș la oraș, și erau oferite tot cu porția. Cei care reușeau să obțină pâine în cantități mai mari erau oficialii sau persoanele care aveau relații în sistem. Țăranilor le era interzis să achiziționeze pâine din oraș, iar restricțiile asupra acestui produs au fost introduse sub pretextul unei minciuni strategice.
Concluzie
Perioada comunismului în România a adus cu sine restricții alimentare și raționalizare a hranei. Românii erau limitați în cantitatea și diversitatea alimentelor pe care le puteau consuma, fiind supuși unui necesar caloric zilnic limitat. Alimentele erau rare și puține, iar oamenii se bazau pe relații și cunoștințe pentru a obține produsele necesare. Această perioadă dificilă rămâne în memoria celor care au trăit-o și reprezintă o lecție despre importanța libertății de alegere în ceea ce privește hrana pe care o consumăm.