Un milionar român din Oradea a fost acuzat de fraudă fiscală
Un afacerist de succes din Oradea se confruntă cu mari probleme. Florin Panea, un milionar român și proprietarul unui lanț de magazine din oraș, a fost pus sub acuzare pentru fraude fiscale de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Ancheta a început încă din anul 2015, fiind desfășurată de DIICOT și vizează mai multe afaceri derulate de milionar în perioada 2011-2015.
Facturi fictive și evaziune fiscală
În timpul investigației, s-a descoperit că Florin Panea ar fi înregistrat în evidențele contabile și fiscale nu mai puțin de 705 facturi fictive. Acestea ar fi fost emise de cinci firme cu sediile în Capitală și Oradea, care ar fi avut comportamentul de firme „fantomă”. Scopul acestei scheme era sustragerea celor trei societăți comerciale deținute de inculpat de la plata taxelor datorate. Prejudiciul total adus statului se ridică la suma uriașă de 26.579.381 de lei reprezentând TVA dedus nelegal.
Metodele folosite de afacerist
Potrivit investigațiilor, bunurile menționate în cele 705 facturi fictive au existat în realitate, însă acestea au fost comercializate direct de la furnizorii intracomunitari din Italia ai firmelor deținute de Panea. Documentele de proveniență nu au fost încheiate, iar circuitul documentelor s-a realizat prin intermediul a șase societăți de tip conductă, administrate de cetățeni români și libanezi complice în această afacere. Aceste societăți obțineau facturi de la alte societăți cu comportament de tip fantomă, care declarau achiziții intracomunitare de la furnizorii italieni.
Prejudiciul adus statului
În total, prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului se ridică la peste 53 de milioane de lei. Aceasta include atât suma de 26.579.381 de lei reprezentând TVA dedus nelegal, cât și paguba provocată bugetului public de complicii afaceristului.
Pus sub acuzare
Florin Panea și complicii săi, cetățeni români, libanezi și sirieni, au fost puși sub acuzare vineri. Panea este acuzat de evaziune fiscală, în timp ce ceilalți sunt acuzați de complicitate la evaziune fiscală. Toți cei implicați în această afacere ilegală au avut averile confiscate de stat.
Această poveste tragică arată cât de ușor poate un om de afaceri să piardă totul din cauza unor acțiuni ilegale. Este important ca autoritățile să continue să lupte împotriva evaziunii fiscale și să asigure că cei care încalcă legea sunt aduși în fața justiției.