Descoperă salariile incredibile ale șoferilor de camion, zidarilor și profesorilor din Germania în 2023! Cât se câștigă în cel mai profitabil domeniu?
Fie că ne place sau nu, fiecare dintre noi ne dorim să avem un loc de muncă bine plătit. Mulți au ales, sau aleg, să muncească în afara granițelor, și dacă stăm să ne gândim, nu sunt de condamnat, dar este important și ce îți alegi ca meserie. Așa că, ne-am gândit să-ți spunem ce salarii au şoferii de camion, zidarii sau profesorii din Germania, în 2023, de exemplu, dar și care este domeniul în care se câştigă cel mai bine. Citește mai departe, și dacă te decizi să pleci în Germania, să ai toate datele problemei.
Germania, singura mare economie europeană puternică în 2023
Înainte de a afla ce salarii au şoferii de camion, zidarii sau profesorii din Germania, în 2023, este important să vorbim puțin despre economia acestui stat european.
Este statul cu cea mai mare influență în economia Uniunii Europene, mai ales după decizia Marii Britanii de a ieși din rândul celor 28 de state membre.
Germania face parte din economia de 16 trilioane de euro a UE.
La finalul anului trecut, de altfel un an extrem de greu pentru toată Europa, informațiile venite din cancelaria federală a Germaniei luau prin surprindere pe toată lumea. Concret, Germania anunța că în 2023 va intra într-o recesiune prelungită, fiind singura mare economie europeană care va înregistra o contracție economică în 2023.
Cea mai mare economie a Europei, conform predicțiilor analiștilor europeni, urma să înregistreze o scădere de 0,4% a activității economice. Raprotul arăta că asta va însemna, de fapt, cu 0,6 puncte procentuale mai puțin decât o estimare făcută în luna mai a anului în curs, potrivit Comisiei. De asemenea, instituția și-a redus așteptările de creștere pentru Germania în 2024, de la 1,4% la 1,1%.
Economia germană s-a confruntat cu dificultăți în urma invaziei Rusiei în Ucraina, Berlinul fiind nevoit, foarte rapid, să pună capăt unor ani de dependență energetică față de Kremlin. Fondul Monetar Internațional a declarat în iulie că Germania se va contracta probabil cu 0,3% în acest an.
Datele publicate la începutul lunii septembrie au arătat că activitatea manufacturieră din țară a scăzut în cel mai puternic ritm din iunie 2009, excluzând perioada pandemiei Covid-19.
Cu toate aceste mari probleme, și cu o recesiune în plină desfășurare, Germania a reușit totuși să-și mențină sus veniturile, profiturile statului, precum și o rată de salarizare mare. Dar, în comparație cu alte state, spre exemplu Luxembrug, salariile germane nu sunt atât de mari sau spectaculoase.
Statistica Germaniei (WE Forum)
Cu toate astea, salariile încasate de şoferii de camion, zidarii sau profesorii din Germania, în 2023, făcând o comparație cu cele din România, trebuie să recunoaștem că sunt peste media anticipată pentru angajații români. Așa că, hai să vedem ce salarii au şoferii de camion, zidarii sau profesorii din Germania, în 2023, și care este domeniul în care se câştigă cel mai bine.
Care este salariul minim pentru un angajat în Germania
Salariul minim german se aplică și străinilor. Încălcarea legii de către angajatori poate duce la amenzi de până la 500.000 de euro și poate afecta partenerii companiei.
În ceea ce privește acest indicator, Germania ocupă locul 6 în rândul țărilor europene într-un studiu realizat de Institutul de Științe Economice și Sociale. Doar Luxemburg, Olanda, Franța, Italia și Belgia au salarii minime mai mari, începând cu 1 ianuarie 2022.
Începând cu 1 octombrie 2022, salariul minim în Germania este de 12 euro brut pe oră. Nu sunt planificate creșteri în 2023, iar unele sectoare au propriile salarii minime convenite în mod colectiv. Cu toate acestea, acestea nu sunt niciodată mai mici decât salariul minim stabilit prin lege.
Care este domeniul în care se câştigă cel mai bine
Ceea ce îi atrage este, bineînțeles, nivelul ridicat al salariilor. Mai trebuie spus că Germania ocupă locul al treilea în rândul țărilor din Europa continentală în ceea ce privește salariul mediu, după Danemarca și Elveția, conform datelor publicate în ianuarie 2022. Cu toate acestea, spre deosebire de țările menționate, există suficiente oportunități de angajare pentru străini pe teritoriile germane.
Ca exemplu, cele mai bine plătite profesii din Germania aparțin sectoarelor medical, ingineresc și financiar.
Potrivit cercetărilor, locurile de muncă cele mai bine plătite din Germania au o medie de cel puțin 55.475 de euro pe an. Iată care sunt cele mai bine plătite 12 locuri de muncă din Germania în 2023:
- Doctor: salariul mediu de 71 600 – 101 696 euro pe an
- Pilot: salariul mediu de 93,499 euro pe an
- Manager de vânzări: salariul mediu de 82,392 euro pe an
- Avocat: salariul mediu de 81,254 pe an
- Manager de portofoliu: salariul mediu de 80,000 – 120,000 euro pe an
- Profesor universitar: salariul mediu de 74,200 euro pe an
- Inginerie: salariul mediu de 63,000 euro pe an
- Dezvoltator de software: salariul mediu de 45,000 – 80,000 euro pe an
- Manager de proiect: salariul mediu de 45,000 – 90,000 euro pe an
- Manager de risc: salariul mediu de 70,000 – 85,000 euro pe an
- Judecător: salariul mediu de 77,000 euro pe an
- Consilier fiscal: salariul mediu de 70,000 euro pe an
Ce salarii au şoferii de camion, zidarii sau profesorii din Germania, în 2023
Dar, revenind la ce salarii au şoferii de camion, zidarii sau profesorii din Germania, în 2023, după cum am putut observa, profesorii, atât cei de liceu cât și ei universitari au salariul mediu de 74,200 euro pe an, în ceea ce privesc șoferii, aici este o mică problemă.
Lipsa de șoferi profesioniști este resimțită de companii nu doar în Germania, ci și în restul Europei, în special în statele din Europa de Vest. Unii transportatori iau de câțiva ani măsuri pentru a atrage și a păstra șoferii, una dintre cele mai comune practici fiind creșterea salariilor. Dar, după cum se arată într-o analiză a portalului german dvz.de ”posibilitatea de a crește salariile șoferilor este limitată de un plafon colectiv la nivel de industrie”.
Potrivit statisticilor BAG, Germania are în prezent un deficit de aproximativ 45.000 de șoferi, dar această cifră ar putea crește dramatic în următorii ani dacă nu se schimbă nimic în acest sector.
Surprinzător sau nu, chiar și în Germania, salariile șoferilor profesioniști diferă semnificativ de la o regiune la alta, cele mai mari salarii sunt plătite în Munchen și Bonn, și ajung la 2,625 de euro, iar cele mai mici în Saxonia. Cu toate acestea, șoferii nu sunt mulțumiți de acest salariu, ei și-ar dori să primească 2.833 de euro pe lună, potrivit publicației citate.
De cealaltă parte, vorbind de salariul unui zidar, din informațiile oficiale aflăm că salariul mediu pentru un zidar este de 52,018 euro pe an și de 25 de euro pe oră în Germania. În ceea ce privește salariul mediu pentru un zidar, acesta este cuprins între 37,401 și 62.578 de euro.
Deși a cincea putere din punct de vedere al salarizării, inclusiv Germania trece printr-o perioadă grea, dar asta nu înseamnă că salariile nu sunt ofertante, dimpotrivă.
Pe de altă parte, ca orice migrant, fiecare potențial angajat va trece printr-un proces de verificare și, ulterior, integrare într-un sistem care s-a dovedit a fi unul din cele mai fiabile din Europa.
Așa că, dacă te decizi să pleci, acum știi ce salarii au şoferii de camion, zidarii sau profesorii din Germania, în 2023.