Descoperă secretul Sfântului Nectarie! Ce trebuie să faci în ziua lui?
Viața Sfântului Nectarie
Sfântul Nectaire din Eghina este sărbătorit pe 9 noiembrie. El s-a născut la 1 octombrie 1846, dintr-un cuplu sărac, dar credincios: Dimos și Marie Kephala. El s-a născut în Silivria, un orășel din Tracia, în nordul Greciei. Sfântul Nectarie este cunoscut drept cel care vindecă bolile grave.
La Sfântul Botez, Nectarie a primit numele Anastase și a a avut meu o pasiune profundă pentru studiu. După ce a primit educația elementară în patria sa, a fost trimis de părinții săi la Constantinopol pentru a-și continua educația, lucrând într-un magazin.
La vârsta de douăzeci de ani, a părăsit Constantinopolul pentru a deveni învățător pe insula Chios. Acolo, a încurajat tineretul și locuitorii să practice pietatea și virtuțile, nu doar prin cuvinte, ci mai ales prin exemplul său de viață ascetică și de rugăciune. Dorind să ducă o viață asemănătoare cu cea a îngerilor, a devenit călugăr la mănăstire. Neavând dorința decât pentru cele de sus, a fost iubit de toți frații comunității și a devenit diacon un an mai târziu. Datorită generozității unui locuitor pios al insulei și sub protecția patriarhului Alexandriei, Sophrone, a putut finaliza studiile la Atena și a obținut diploma Facultății de Teologie. În 1885, s-a mutat la Alexandria, unde a fost repede hirotonit preot și apoi numit mitropolit al Pentapolei. Ca predicator și secretar patriarhal, a fost trimis în Cairo, ca reprezentant al patriarhului, în biserica Sf. Nicolae. Cu toate aceste onoruri, Nectaire nu și-a pierdut umilința și a știut să transmită zel pentru virtuțile evanghelice.
Sfântul Nectarie, alungat și calomniat
Iubirea și admirația pe care o primea din partea poporului s-au transformat în dezavantajul său. La instigarea Diavolului, unii membri ai patriarhatului, invidioși pe succesul său, l-au calomniat, afirmând că își dorea să câștige favorurile poporului pentru a prelua tronul patriarhal al Alexandriei. Deoarece sfântul nu căuta să se justifice, ci își punea încrederea în promisiunea lui Hristos, a fost alungat din scaunul său și a plecat la Atena, unde s-a simțit singur, ignorat, disprețuit și fără hrană zilnică, deoarece nu știa să păstreze nimic pentru el și împărțea resursele sale celor săraci. Abandonându-și planul inițial de a se retrage pe Muntele Athos, a preferat să-și sacrifice iubirea pentru retragere în favoarea mântuirii aproapelui său. A rămas câțiva ani ca predicator, apoi a fost numit director al școlii ecleziastice Rizarios, destinată formării viitorilor preoți. Cunoașterea profundă a Scripturii, a sfinților Părinți și chiar a științelor profane, precum și autoritatea sa plină de blândețe în conducerea oamenilor, i-au permis să ofere rapid instituției acesteia o înaltă calitate intelectuală și morală. Nectarie păstra totuși în inima sa o iubire arzătoare pentru liniștea și pacea vieții în mănăstiri, așa că s-a retras din agitația vieții lumești și a înființat o mănăstire de maici pe insula Eghina (între 1904 și 1907). Cu toate că evita contactul cu lumea și reglementa strict vizitele în mănăstire, reputația virtuților sale și a harurilor pe care Dumnezeu i le dăduse s-a răspândit în regiune, iar credincioșii veneau la el, atrași ca de un magnet. A vindecat numeroși laici și monahi de boli care-i afectau, a adus ploaie pe insulă în timpul unei perioade de secetă.
Sfântul Nectarie, prăznuit pe 9 noiembrie – ce să faci azi
Pe 9 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Nectarie, considerat vindecătorul celor bolnavi de cancer. Moaștele lui se află la Mănăstirea Radu Vodă din București, dar și la Mănăstirea Putna din Iași și la Biserica Sfânta Treime din Bucium, Brașov. Mulți credincioși vin să se închine la părți din moaștele sfântului. Sfântul Nectarie de la Eghina este considerată vindecătorul bolilor grave și protectorul oamenilor bolnavi și chinuiți. Este important ca în această zi să te rogi pentru sănătatea celor aflați în suferință, pentru vindecarea celor care se luptă cu boala și să aprinzi o lumânare sau o candelă în casă pentru aceste persoane. Chiar dacă nu ai pe nimeni bolnav în familie, de Sfântul Nectarie este important să ne gândim la semenii care suferă pe patul de moarte și care sunt chinuiți de boli. Mulți aleg să dea de pomană în această zi pentru a cinsti memoria celor plecați dintre noi.