Preot român dezvăluie ce se întâmplă cu copiii la petrecerile de Halloween! Vezi avertismentul șocant!
În această seară, 31 octombrie 2023, se dă din nou startul înfricoșătoarelor petreceri de Halloween, sărbătoare celtică, importată, în ultimii ani, și de lumea occidentală. Contactat de Playtech Știri, preotul român Mirea Vîrtejanu, de la Biserica ”Acoperământul Maicii Domnului”, din București, le atrage însă atenția părinților că, după aceste întâlniri, desfășurate în decoruri de filme de groază, copiii lor pot fi afectați emoțional.
În această seară petreceri de Halloween
Ca în fiecare an, pe 31 ocotmbrie lumea petrece în stil gotic, de Halloween. Dar, deși nu este o sărbătoare autohtonă, ci una preluată, inclusiv în România se organizează astfel de seri de coșmar. Dar, câți știu care este originea acestei sărbători și câți știu de unde vine ea?
Petrecere de Halloween în secolele trecute la scoțieni
Celții, care au trăit acum 2.000 de ani, mai ales în zona care astăzi este Irlanda, Regatul Unit și nordul Franței, își sărbătoreau noul an la 1 noiembrie. Această zi marca sfârșitul verii și al recoltei și începutul iernii întunecate și reci, o perioadă a anului care era adesea asociată cu moartea oamenilor.
Celții credeau că, în noaptea dinaintea anului nou, granița dintre lumea celor vii și cea a celor morți devenea neclară. În noaptea de 31 octombrie, ei sărbătoreau Samhain, când se credea că fantomele morților se întorceau pe pământ.
Preotul Mirea Vîrtejanu: ”Nu este o sărbătoare cu binecuvântare de la Dumnezeu”
Mai nou, părinții se dau peste cap, înainte de petrecerile de Halloween, ca să facă rost de ținute cât mai înspăimântătoare, pentru copiii lor, din dorința de a-și impresiona prietenii, în noaptea de 31 octombrie.
”Nu poți să consideri Halloween ca fiind o sărbătoare religioasă”
Iată însă că aceste petreceri, unde se face paradă cu ținutele vestimentare de speriat, în decoruri de filme de groază, pot afecta emoțional copiii.
Românii au sărbătoarea lor, ”Sâmbăta morților”
Părintele Mirea Vârtejanu mai susține, exclusiv pentru Playtech Știri, că Halloween nu e totuna cu ”Sâmbăta morților”:
De ce e bine să le dai pomană doar celor săraci
Slujitorul bisericii a dorit să ne mai precizeze și că pachetele cu mâncare, care se dau, de pomană, în ”Sâmbăta Morților”, pe 4 noiembrie, nu trebuie oferite chiar oricui, ca să fie primite, cum se spune, ci acelor aflați în situații delicate financiare, celor care nu au ce pune pe masă:
Cum a început Halloween-ul în America?
Sărbătorirea Halloween-ului a fost extrem de limitată în Noua Anglie colonială, din cauza sistemului rigid de credințe protestante de acolo. Halloween-ul era mult mai răspândit în Maryland și în coloniile din sud.
Pe măsură ce credințele și obiceiurile diferitelor grupuri etnice europene și ale indienilor americani s-au îmbinat, a început să apară o versiune distinctă a Halloween-ului american.
Și în România a crescut brusc interesul pentru aceste petreceri tematice
Unde invitații se costumează în personaje înfricoșătoare, mai ales în vrăjitoare.