RAR a dezvăluit SECRETUL șocant: Când trebuie să schimbi anvelopele de iarnă!
Suntem pe final de noiembrie, vremea devine din ce în ce mai imprevizibilă, iar iernile sunt extrem de variabile de la un an la altul. De ce să vă asumați riscul de a fi prinși pe drum fără anvelopele potrivite pentru vreme? Citește mai departe și vezi care este anunțul făcut de RAR despre momentul în care trebuie schimbate anvelopele de iarnă.
De ce să-ți schimbi anvelopele de iarnă?
După cum bine știi, este important să optezi pentru anvelope care sunt certificate pentru circulația pe timp de iarnă. Aceste cauciucuri sunt fabricate cu materiale adaptate pentru utilizarea la temperaturi scăzute. Concret, cauciucul rămâne flexibil, în loc să se întărească.
Șerpuiturile de pe anvelopele garantează performanțe optime
Specialiștii mai spun că șerpuiturile de pe anvelopele de iarnă garantează performanțe optime în condiții de iarnă. Dar, dacă ai anvelope all season cu marcajul 3PMSF pe ele, le puteți păstra pe tot parcursul anului în loc să le înlocuiești cu anvelope de iarnă. Pe de altă parte, experții nu recomandă să păstrezi anvelopele de iarnă pe tot parcursul anului, deoarece, pe suprafețele de drum fierbinți, anvelopele pentru iarnă sunt mai puțin eficiente, iar cauciucul lor mai moale se uzează mai repede. În acest context, anvelopele concepute pentru temperaturi scăzute ar trebui înlocuite cu anvelope de vară imediat ce temperaturile revin la peste 7 grade. În general, poți aștepta până la sfârșitul lunii martie sau până la trecerea la ora de vară pentru a schimba anvelopele de iarnă.
Care este anunțul făcut de RAR despre anvelopele de iarnă
După cum bine știm, experții RAR sunt cei care, de cele mai multe ori, dau explicațiile necesare, mai ales în ceea ce privește montajul cauciucurilor, fie de iarnă, fie de vară. Și cum ne apropiem de zile cu valori termice scăzute și posibil chiar ninsori, RAR spune că, de fapt, nu există o limită a datei la care aceste anvelope pot fi montate. Dar, conform normelor legale, acestea ar trebui montate la prima ninsoare, și în funcție de valorile termice din această perioadă, cu preponderență dacă sunt sub 0 grade. „Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment. Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S NU EXISTĂ SANCȚIUNI!”, scriu cei de la RAR, pe Facebook.
Experții RAR precizează că nu s-a modificat legea
În urma mai mult reclamații care vorbeau de o posobilă scimbare a legislației, RAR a decis să clarifice acest aspect, în aceeași postare de pe rețelele de socializare, făcând precizarea că: „Știm că ați citit în ultima perioadă despre data la care este obligatoriu să aveți montate anvelopele de iarnă, despre sancțiunile pentru șoferii care folosesc cauciucurile promovate comercial ca fiind “all season” sau că s-ar fi modificat legea. Chiar dacă vremea încă nu ne duce cu gândul la primii fulgi de zăpadă, Registrul Auto Român clarifică situația anvelopelor de iarnă și respinge teoria conform căreia posesorii de anvelope promovate comercial drept “all season” vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneu în timpul sezonului rece. TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră.”
Ce sunt mai exact cauciucurile de iarnă, și avantajele lor
Esențiale pentru a conduce pe vreme rece, anvelopele sunt special concepute pentru a optimiza aderența pe drumurile reci, fie că sunt umede, înzăpezite sau acoperite de gheață. Anvelopele de iarnă sunt identificate prin marcajele M+S și/sau 3PMSF de pe peretele lateral al anvelopei. În condiții de condus pe timp de iarnă, anvelopele asigură o aderență mai bună. Cauciucul lor, care este mai eficient la temperaturi sub 7 grade, forma lor, precum și adâncimea și designul benzilor de rulare asigură o aderență optimă. Acest lucru se reflectă într-o mai bună aderență și manevrabilitate pe drumuri umede, înzăpezite și înghețate.
Ca și concluzie
Având în vedere anunțul făcut de experții RAR, precum și informațiile despre acest tip de anvelope, acum știi care este momentul în care trebuie schimbate anvelopele de iarnă, și ce va trebui să faci. În rest, Atenție la drum, condu în siguranță!