Reţetă secretă de varză murată de 100 ani – Nucile verzi sunt ingredientul magic!
Toamna, sezonul pregătirilor pentru iarnă
Pentru gospodinele din toate colțurile țării, toamna este, fără doar și poate, una dintre cele mai agitate perioade din an. În aceste săptămâni, ultimele serii de fructe și legume se transformă în preparate ce se pot păstra pe rafturile din cămară și se savurează în lunile reci de iarnă. Acum se face zacusca și se pun murăturile, iar varza murată nu poate lipsi de pe listă, fiind ingredient de bază în preparatul vedetă al mesei de Crăciun – sarmalele.
Cu trecerea timpului, fiecare familie și-a creat propria rețetă, combinația preferată de arome. Pentru cei care sunt dispuși să facă o mică schimbare, dar cu efecte spectaculoase, merită să încerce un truc folosit acum mai bine de un secol.
Reţetă de varză murată de peste 100 de ani
Într-o ediție din 1903 a publicației Călindarul Poporului, era împărtășită cu cititorii o rețetă de varză murată inedită. În acea variantă, varza nu era pusă întreagă, ci se recomanda tăierea frunzelor sale în fâșii.
„Varza se poate păstra și tăiată merunt. Spre scopul acesta alegem căpăţini îndesate, le curăţim de coceni şi defoile peloase şi le tăiem ca pe tăieţeii cu cuţitul (cuţitoaea)de varză. Tăiată fiind, o întindem pe o pânzătură curată, presărându-o cu puţină sare. Isprăvind cu tăiatul o lăsăm să stea cam o oră; în timpul acesta curăţim vasul, în care vrem s- o păstrăm, căci curăţenia aceluia, fie el de lemn sau de lut, e de mare însemnătate.
El trebue spălat bine şi după aceea de vreo câteva ori opărit cu apă ferbinte. Pe fundul lui așezăm 2-3 rînduri de foi întregi proaspete de varză, pe care le-am spălat bine, punem un pumn de sare măcinată și după aceea un strat de varză tăiată, pe care o apăsam tare cu mânile sau cu un butucel potrivit. Varza trebue apăsată cât putem de tare, ca se se tescuească cât mai bine.”
De ce ar trebui să pui nuci verzi în butoi
În butoi se adăugau mai multe ingrediente neașteptate, printre care nucile verzi, care îi vor da o aromă cu totul deosebită. Lista este completată de cimbru, mărar, chimen, hrean, boabe de struguri, boabe de mazăre, foi de viţă de vie.
„Continuăm apoi punând pe rind un pumn de sare şi un strat de varză, printre varză aşezăm cimbru, mărar, chimen, hrean, boabe de struguri, boabe de mazere şi de cucuruz, nuci verzi, foi de viţă de vie, făină de muştar etc., cari toate contribui la îmbunătăţirea gustului verzei murate. Stratul de deasupra îl acoperim cu foi întregi de varză, pe cari aşezăm nişte scândurele şi o peatră, toate spălate bine, şi pe urmă pânzătura, pe care o prindem cu o sforicică. La 100 de căpăţini de varză tăiată se vin 2 ½ chlgr, de sare.”
Această rețetă veche de peste 100 de ani aduce un plus de savoare și aroma varzei murate. Nucile verzi, printre celelalte ingrediente neașteptate, adaugă o notă distinctă și fac ca preparatul să fie cu adevărat special.
Diferența va fi imposibil de trecut cu vederea
Dacă vrei să încerci o rețetă de varză murată cu adevărat autentică și plină de gust, această variantă veche de peste un secol este cu siguranță o opțiune de luat în considerare. Combinând tehnici tradiționale și ingrediente inedite, vei obține o varză murată care va impresiona cu siguranță pe toți cei care o vor gusta.
Așadar, nu ezita să experimentezi și să adaugi nucile verzi și celelalte ingrediente surpriză în butoiul cu varză murată. Diferența va fi imposibil de trecut cu vederea și vei obține un preparat cu adevărat remarcabil.
Te-ar putea interesa și: Cum desărezi rapid varza murată. Trucul care te salvează când vrei să faci sarmale
Foto: Pexels
Cea mai bună varză pentru murat. Cum trebuie să fie frunzele, de fapt