Secretele delicioase pentru costițe de porc afumate! Nu vei crede ce se întâmplă cu regula 3-2-1!
Una dintre cele mai comune nemulțumiri ale românilor, când vine vorba despre costițele de porc afumate, este că bucățile de carne sunt prea uscate și tari. Pentru a remedia această problemă, poți apela cu încredere la așa-numita metodă 3-2-1 pentru a găti această mâncare.
În ce constă regula 3-2-1 de gătire a costițelor de porc
Regula 3-2-1, denumită astfel pentru cele trei sferturi de timpi de gătire, aproape că îți garantează costițe de porc fragede pentru masa de Crăciun. Nu trebuie decât să depui puțin efort. Ai nevoie de o folie de aluminiu și ceva răbdare. În rest, totul decurge clasic, inclusiv ingredientele sunt aceleași.
Tehnica de gătire a costițelor de porc afumate este chiar simplă. În ce constă? 3 ore se lasă costițele la afumat, se învelesc în aluminiu și se gătesc înfășurate 2 ore și încă 1 oră se mențin la odihnă, în folie.
Ce efect va avea această metodă asupra cărnii de porc
În primele trei ore, care sunt critice, carnea se va înmuia în aroma tradițională de fum, apoi se va aburi în interiorul foliei de aluminiu atât de bine încât va deveni fragedă și va putea fi îndepărtată cu ușurință de pe coaste. În ultima oră, costițele sunt expuse la căldură uscată, pentru a forma o crustă aromată.
Motivul pentru care carnea de pe costițe iese uscată
Unul dintre cele mai importante detalii când vine vorba despre gătitul cărnurilor este reprezentat de temperatura internă a preparatului. Cea mai bună temperatură internă pentru carnea de porc este de 63 grade Celsius, însă dacă vei proceda așa, mâncarea va ieși dură.
Specialiștii în gastronomie spun că acest lucru se întâmplă din cauza cantității mari de colagen și grăsime, ce necesită o gătire mai îndelungată la temperaturi scăzute, pentru a se înmuia. În acest fel, costițele de porc vor ieși fragede și suculente, așa cum ne și dorim.
Cum verifici dacă preparatul a fost gătit suficient
Când gătești costițe de porc, ai grijă să atingi o temperatură internă a cărnii de 88-94 grade Celsius. Este dificil să măsori temperatura internă a costițelor de porc, din cauza oaselor. Vestea bună este că nu ai nevoie de un termometru special pentru a determina starea preparatului.
Tot ce trebuie să faci pentru a verifica temperatura internă a costițelor de porc este să miști unul dintre oasele costițelor. Dacă acesta este slăbit, iar coastele se desprind fără efort, înseamnă că mâncarea a atins punctul de gătire corespunzător.