Secretul incredibil pentru gustul perfect al sarmalelor: câte linguri de ulei ai nevoie!
Sarmalele în foi de varză murată sunt preferate tuturor românilor, mai ales la masa de Crăciun. Sunt extrem de gustoase, consistente și sățioase. Există sute de rețete de sarmale, iar fiecare gospodină are propria tehnică de preparare a lor. Cu toate acestea, puține știu câte linguri de ulei se pun la sarmale la un kilogram de carne de porc.
Câte linguri de ulei se pun la sarmale la un kilogram de carne de porc
Sarmalele nu lipsesc niciodată de pe masa de Craciun. De regulă, carnea folosită la sarmale nu trebuie să fie niciodată doar de porc, însă asta nu este o regulă. Dacă carnea de porc nu este așa de grasă, merge de minune să o adăugați simplă la sarmale. Există și varianta de amestec de carne de porc cu vită, de curcan sau de pui, pentru cei care vor ca sarmalele să fie mai slabe.
Acest fel de mâncare este nelipsit de la masa de Crăciun și Anul Nou. Majoritatea gospodinelor știu să prepare sarmale. De obicei, ele sunt gătite dintr-un amestec de orez și carne, condimentate bine, iar mai apoi învelite în foi de varză crudă sau murată, dar și în foi de viță de vie.
Rețeta tradițională sarmale în foi de varză murată
Ingrediente:
– 2 verze murate
– 1 kg carne de porc tocată
– 100 g orez
– 2 cepe medii
– 200 g pastă de tomate
– 250 g kaizer afumat
– sare
– piper
– cimbru
– foaie de dafin
– boia dulce
– piper boabe
– 2-3 linguri ulei
Mod de preparare:
1. Prima dată se desfac foile de varză, se spală și se lasă la desărat în apă rece. Apoi li se taie cotoarele și se opresc foile cele mai bune. Restul de varză se toacă mărunt și se lasă deoparte.
2. Ceapa tocată mărunt se călește în ulei, după care se adaugă orezul spălat și scurs și se lasă aproximativ 2 minute amestecând pentru a nu se lipi. Se adaugă și 3 linguri de pastă de tomate și 1 pahar cu apă. Se acoperă și se lasă să fiarbă până sosul începe să scadă. Se ia de pe foc și se lasă deoparte. Apoi se amestecă până se omogenizează cu carnea tocată și condimentele prezentate mai sus.
3. În centrul fiecărei foi de varză se pune câte o lingură de compoziție și se rulează, cât să nu se desfacă la fiert. Varza tocată se amestecă cu restul de pastă de tomate, cu kaizerul afumat și cu condimente.
4. Într-o cratiță cu fundul gros se pune un strat de varză tocată, apoi se așază sarmalele, în formă rotundă. Printre ele se mai pune amestec de varză tocată. Se pune apă cât să acopere sarmalele și se pune oala la fiert la foc mic. După o oră, se dau la cuptor, unde se mai lasă încă 60 de minute! Se servesc calde, cu ardei iute, smântână și mămăligă.
Câtă ceapă se pune la un kilogram de carne pentru sarmale. Secretul gospodinelor adevărate, aşa ies delicioase.