Orice afacere, fie că vorbim despre firme mici sau despre companii cu vechime, se confruntă cu riscuri financiare pe parcursul evoluției lor. Mediul de afaceri este dinamic și fluid, viu și uneori instabil, iar planificarea financiară inteligentă devine astfel deosebit de necesară. Dacă și tu vrei să ai grijă de firma ta și să fii pregătit pentru toate provocările mediului antreprenorial, iată care sunt lucrurile pe care ar trebui să le știi și care sunt sfaturile specialiștilor în această direcție.
Definește obiective financiare pe termen scurt și lung
Pentru a fi sigur că firma ta este protejată indiferent de parcursul pe care îl va avea aceasta, este important să știi clar care sunt obiectivele pe termen scurt sau lung. Poți apela la specialiști care să te ajute în acest sens, căutând acel best financial consultant ale cărui idei să se alinieze cu dorințele tale de creștere. Specialiștii te vor sfătui să ai în vedere lucrurile pe care vrei să le obții imediat, cum ar fi achizițiile sau investițiile, dar și să te gândești la un set de măsuri al căror impact să îți ajute compania pe termen lung. Aceste măsuri includ prioritizarea plății datoriilor și a obligațiilor de plată către angajați, pentru a te asigura că în viitor acestea nu vor afecta bugetul firmei.
Optimizează modul de plată a taxelor și impozitelor
De cele mai multe ori antreprenorii resimt foarte puternic plățile pentru taxe și impozite, mai ales dacă nu au un ajutor specializat care să îi ajute cu o optimizare a acestora. O echipă de specialiști în tax advisory te poate ajuta cu identificarea situațiilor în care poți beneficia de deduceri fiscale, oferindu-ți astfel posibilitatea de a plăti mai puțin acolo unde acest lucru este permis. În același timp, o astfel de echipă te poate ajuta să eviți penalizările și să respecți cerințele legale, fără a fi nevoit să stai mereu cu grija plăților sau a compromisurilor făcute în această direcție.
Evaluează periodic situația financiară a firmei
Un mod bun de a realiza o planificare financiară eficientă este să cauți o firmă care să te poată ajuta cu realizarea unui audit. Auditul financiar este o resursă foarte valoroasă, deoarece acesta, realizat în mod corect, poate evidenția anumite probleme de ordin financiar care pot afecta transparența și reputația firmei tale. Un audit poate scoate în evidență problemele financiare pe care le poți corecta, astfel încât să poți evita eventuale penalizări ulterioare, costisitoare și destabilizatoare la nivel de buget.
Fii atent la cash-flow și investiții
Pentru orice firmă banii cash sunt o resursă deosebit de utilă, așadar este important să ai un sistem eficient de gestionare a banilor care intră fizic în firma ta. Creează un registru pe care să poți urmări cu ușurință încasările și plățile cash, la fel ca și în cazul plăților online. Banii îi poți investi sau îi poți păstra în firmă, ca rezervă, în funcție de recomandările contabile sau de nevoile companiei tale.
Planificarea financiară este o măsură care te poate ajuta să economisești, să fii pregătit pentru crize financiare sau chiar să investești astfel încât să își poți crește armonios afacerea. Alege să asculți întotdeauna sfaturile specialiștilor care te pot ghida spre luarea celor mai bune decizii care să îți ajute firma să își atingă maximul de potențial.