Ce ascund cozonacii din Lidl, Kaufland, Carrefour sau Auchan? Dezvăluirea șocantă a specialiștilor de Crăciun!
Pericolul din spatele cozonacilor din comerț
Specialiștii atrag atenția asupra pericolelor ascunse în cozonacii comercializați în supermarketuri. Deși tot mai mulți consumatori optează pentru aceste alternative datorită timpului redus de preparare și comodității, se pare că acestea pot pune în pericol sănătatea noastră.
Un studiu realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) înaintea Paștelui a scos la iveală faptul că niciunul dintre cele 43 de sortimente testate nu respectă rețeta tradițională a cozonacului românesc. Analizele au arătat că aceste produse conțin aditivi, conservanți și îndulcitori artificiali, care pot avea consecințe negative asupra sănătății consumatorilor.
Ingrediente nesănătoase în cozonacii din comerț
Analiza realizată de APC a dezvăluit o listă îngrijorătoare de ingrediente utilizate în cozonacii fabricați industrial. Pe lângă ingredientele de bază precum făină, zahăr, drojdie și sare iodată, aceste produse conțin și o gamă variată de substanțe chimice. Printre acestea se numără spărtură de soia, șrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiță, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griș de grâu, pudră de zer, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți și corectori de aciditate, stabilizatori.
Aditivii alimentari identificați
Studiul realizat de specialiști a arătat că cozonacii din marile lanțuri de magazine conțin nu mai puțin de 30 de aditivi alimentari. Acești aditivi includ arome sintetice, mono și digliceride ale acizilor grași, acid ascorbic, sorbat de potasiu, acid citric, stearoil 2 – lactilat de sodiu, esteri ai acizilor mono și diacetil tartici cu mono și digliceridele acizilor grași, acid sorbic, carbonat de calciu, sirop de sorbitol, propionat de calciu, L-cisteina, caramel simplu, carmin, propilenglicol, alginat de sodiu, datem, briliant blue, caramel amoniacal, portocaliu annato, acesulfam K, ciclamat de sodiu, zaharină, antocianine, dioxid de titan, guma guar, benzoat de sodiu, carbonat de amoniu, citrate de sodiu.
Concluzie
Analiza realizată asupra cozonacilor comercializați în supermarketuri dezvăluie faptul că aceste produse conțin ingrediente nesănătoase și aditivi alimentari care pot avea efecte negative asupra sănătății consumatorilor. În locul cozonacului tradițional făcut în casă, specialiștii recomandă consumatorilor să opteze pentru produsele preparate în mod tradițional sau să încerce rețete simple și sănătoase de cozonac pe care le pot face acasă. Este important să fim conștienți de ceea ce consumăm și să acordăm prioritate sănătății noastre.