Descoperă secretul incredibil al gospodarilor din Ardeal pentru varză murată!
Rețeta ardelenească de varză murată la butoi
Cu toate că poate fi cumpărată din orice piață de la noi din țară, chiar și din magazine și supermarketuri, nimic nu se compară cu varza murată făcută acasă, din ingrediente naturale, „curate”, fără conservanți, fără potențiatori de aromă și alte substanțe ce pot avea efecte nedorite asupra organismului uman.
Ai toate motivele să dedici puțin timp și energie preparării sale, mai ales că, dacă ții cont de un truc la care apelează gospodarii din Ardeal de generații, vei transforma sarmalele și alte mâncăruri tradiționale ce o au ca ingredient principal în adevărate delicii culinare. Această rețetă ardelenească de varză murată la butoi îți garantează rezultate ca la carte. Secretul? O mirodenie neașteptată!
Ingrediente
Pentru a umple un butoi de 30 de litri, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:
1. Nouă verze
2. Două legături de cimbru uscat
3. Două legături de mărar uscat
4. Patru sau cinci ardei iuți
5. O lingură cu vârf de semințe de chimen
6. Două sau trei rădăcini de hrean tăiate în fâșii
7. Două sau trei mâini de boabe de porumb uscat
8. Felii de gutuie
Trucul folosit de gospodarii din Ardeal
Modul de preparare nu diferă de cel clasic, respectat de generații întregi de români, din toate colțurile țării. Asul din mâneca gospodarilor din Ardeal este, de fapt, un condiment ce nu le lipsește din butoi. Este vorba despre chimen.
Această mirodenie, folosită în multe rețete tradiționale românești, va da verzei o aromă cu totul deosebită, potrivit Savori Urbane.
Pentru un gust desăvârșit, adaugă în butoiul în care face varză murată și două legături de cimbru uscat, două legături de mărar uscat, două sau trei rădăcini de hrean tăiate în fâșii, două sau trei mâini de boabe de porumb uscat și câteva felii de gutuie.
Ce să pui în varza murată dacă a ieșit prea sărată
În cazul în care varza murată a ieșit prea sărată, gospodarii din Ardeal au un truc pentru a remedia situația. Ei adaugă în butoi, în luna decembrie, o legumă specifică – gutuia.
Gutuia este cunoscută pentru proprietățile sale de a reduce gustul sărat al mâncărurilor. Astfel, dacă ai exagerat cu sarea în timpul procesului de murare a verzei, poți adăuga câteva felii de gutuie în butoi pentru a echilibra gustul.
În concluzie, secretul incredibil al gospodarilor din Ardeal pentru varza murată este adăugarea de chimen în rețeta clasică. Acest condiment va transforma verza murată într-o delicatesă culinară deosebită. De asemenea, în cazul în care varza murată a ieșit prea sărată, poți folosi gutuia pentru a corecta gustul. Așadar, dacă vrei să surprinzi musafirii și familia cu o varză murată autentică și delicioasă, această rețetă ardelenească este alegerea perfectă.