Majoritatea românilor greșesc pluralul de la polei
Sezonul rece a adus o problemă lingvistică pentru mulți români, care nu cunosc forma corectă de plural a termenului „polei”. Chiar dacă unii cred că este defectiv de plural, specialiștii în lingvistică dezvăluie adevărul și oferă explicații în acest sens.
Termenul „polei”, defectiv de plural?
În perioada sezonului rece, când fenomenul poleiului este foarte des întâlnit, mulți oameni nu știu cum să formeze pluralul acestui cuvânt. Există tendința de a crede că este defectiv de plural, dar acest lucru nu este adevărat. Termenul „polei” are o singură formă de plural.
Ce regionalisme are termenul „polei”
Potrivit ediției revizuite și adăugite a Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), termenul „polei” poate avea mai multe sensuri. În funcție de zona în care locuiesc oamenii, termenul poate fi regăsit sub alte forme, cum ar fi „promoroacă” sau „chiciură”.
Ce explicatii ne oferă DEX-ul despre termenul „polei”
Conform DEX-ului, „polei” este definit ca un strat subțire de gheață continuu și neted, care acoperă suprafața solului, arborii sau obiectele aflate în aer liber. De asemenea, termenul poate fi folosit și în sensul de strălucire, lustru sau luciu. Regionalismele „promoroacă” și „chiciură” sunt și ele asociate cu termenul „polei”.
Forma corectă de plural a termenului „polei”
Conform Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM), forma corectă de plural pentru „polei” este „poleiuri”. Astfel, se poate observa că acest substantiv nu este defectiv de plural, spre deosebire de cuvinte precum „pace”, „dragoste”, „ochelari”, „pantaloni” și altele.
În concluzie, este important ca vorbitorii de limba română să cunoască forma corectă de plural a termenului „polei” pentru a evita greșelile comune în vorbirea și scrierea acestuia. De asemenea, este interesant de observat că termenul poate avea și unele regionalisme asociate, precum „promoroacă” sau „chiciură”.